Ryby
Ryby smażone czy pieczone należy jeść szerokim widelcem i specjalnym, przeznaczonym do tego celu nożem o szerokim, tępym, skośnym ostrzu.
Ryby wędzone i śledzie spożywamy za pomocą zwykłego noża i widelca. Ości odkłada się na brzeg talerza.
Owoce morza
Krewetki je się w pucharkach lub miseczkach, jeśli podawane są jako koktajl albo sałatka. Grillowanie krewetki królewskie je się palcami: odrywa się główkę, obiera pancerzyk i zjada zawartość.
Ostrygi odcina się nożykiem od muszli, wyrzuca ciemne niejadalne części, a wnętrze zjada skropione sokiem z cytryny. Skorupę z zwartością podnosi się do ust i wlewa całą zawartość dyskretnie i bez siorbania.
Ślimaki i małże lub mule trzyma się w szczypczykach i zjada trzymanym w prawej ręce małym widelczykiem.
Kawior nakłada się łyżeczką z miseczki na małą kanapkę lub tost i skrapia sokiem z cytryny.