Grillowanie to jedna z ulubionych rozrywek Polaków. Grilluje większość z nas, czasem raz w miesiącu, czasem co tydzień. To doskonała okazja, aby w niezobowiązującej atmosferze podtrzymać przyjacielskie relacje czy tez spotkać się z rodziną, czasem nawet najbliższą. Wokół grillowania powstało wiele rytuałów, także tych kulinarnych…
Jak nie kiełbasa to co….
Chociaż tradycyjna kiełbasa jest nadal najpopularniejszym produktem wybieranym na grilla, to wielu z nas poszukuje urozmaicenia. Oczywiście sięgamy po karkówkę, którą coraz częściej odpowiednio marynujemy, z pieczołowitością przygotowujemy kolorowe szaszłyki, dbamy o detale…
A co z warzywami na grillu? Podobno 1/3 Polaków grilluje warzywa. A ponad połowa twierdzi, że podczas grillowania serwuje sałatki czy też surówki. Wiosna i lato sprzyjają sięganiu po warzywa, kiedy jest na nie pełnia sezonu. Warzywa są wówczas nie tylko smaczne, ale przede wszystkim szeroko dostępne i tańsze. Ponadto grill staje się często głównym posiłkiem dnia, stąd naturalna obecność porcji warzyw. Obok zwyczajowej kiełbasy na grillu pojawią się także wieprzowina, rzadziej drób, wołowina czy ryby. Dodatkiem idealnym są właśnie sałatki, które doskonale wpisują się także w rosnącą świadomość kulinarną Polaków.
|
Najlepsza sałatka do grilla…
Grillowanie ze względu na spontaniczny charakter sprzyja szybkim i wygodnym rozwiązaniom kulinarnym, a sałatka ze względu prostotę w przygotowaniu jest po prostu niezastąpiona. Sałatki są bardzo ważnym i wyjątkowym składnikiem naszej diety. Łatwość przyrządzania oraz praktycznie dowolna kompozycja składników sprawiają, że szybko można przyrządzić coś smacznego i zdrowego. Świeże warzywa i owoce, produkty zbożowe, mięsa, ryby i drób mogą stanowić doskonałą bazą smacznych sałatek. Jednak do grilla najlepiej sprawdzają się sałatki na bazie różnych gatunków sałat, np. chrupiącej lodowej, wyrazistej rukoli czy rzymskiej o ciekawej fakturze. Z dodatkiem dowolnych warzyw - zarówno surowych, pieczonych jak i marynowanych nie wymagają wielkiego wysiłku, no i zawsze się udają.
A’la grecka Jedną z ulubionych sałatek na grillu jest sałatka a’la grecka. Polacy podróżując po świecie, przenieśli wiele nowych smaków na grunt rodzimej kuchni. Jednym z największych odkryć podróżniczych dla kuchni polskiej w kwestii sałatek jest właśnie sałatka grecka. Kuchnia polska poprawiła tudzież podrasowała klasyczną sałatkę o… sałatę. W kuchni greckiej horiatiki, czyli wiejska sałatka grecka oparta jest o pomidory, ogórka, cebulę czerwoną, paprykę, fetę i oliwki. Smaku dodaje oliwa i oregano. |
Ten smak lata pokochali Polacy, bo jest kolorowa, słoneczna, lekko egzotyczna, a jednak udomowiona. Dzięki fecie i oliwkom jest też wyrazista na tyle, aby zrównoważyć smak mięs z rusztu. Co ciekawe w polskiej wersji bywa, że sałatka grecka nie ma fety… A i tak wszyscy ją uwielbiają.
Aromat polskiego pomidora Jednym z ulubionych warzyw są pomidory, które dojrzały w polskim słońcu. Najlepiej smakują one latem, są wówczas soczyste, pełne smaku i aromatu. Wystarczy odrobina śmietany czy też oliwy. Sól i pieprz dopełniają smaku, a bazylia dodaje włoskiej nuty. Prosta sałatka z pomidorów świetnie współgra z mięsem z rusztu. Można też dodać plastry mozarelli i pyszna sałatka caprese gotowa – idealna jako przystawka zanim grillowane potrawy pojawią się na stole.
|
Sałaty na nowo odkryte
Jeszcze nie tak dawno temu sałata w kuchni polskiej ograniczała się do sałaty masłowej, która zwykle trafiała na kanapki czy też topiona była w śmietanie jako wiosenny dodatek do obiadu. Potem na stoły wkroczyła kapusta pekińska i lodowa. Dziś mixy sałat dostępne są w każdym sklepie. Gotowe mieszanki są idealne do grilla. Wystarczy dodać ulubiony sos sałatkowy i świetna przystawka gotowa. Dla urozmaicenia można dodać ulubione warzywa sezonowe czy też z puszki. Jeśli oddamy prażone ziarna słonecznika, sezamu czy dyni, na pewno podniesiemy kulinarny prestiż naszej kuchni. Mistrzostwem będzie dodanie kiełków, pomidorów suszonych czy oliwek…