Czekolada kojarzy nam się przede wszystkim z deserami. Jest też na pewno niezastąpionym dodatkiem do kawy. Warto też poeksperymentować i białą czekoladę dodać do sosu podawanego np. jako dodatek do ryby.
Krok 1 - Cappuccino z gorzką czekoladą i zielonym groszkiem Josepha Józka Seeletso
1 filiżankę zielonego groszku blanszuj w gorącej wodzie przez ok. 2 minuty, odcedź, a następnie zmiksuj w blenderze i przetrzyj przez sitko otrzymując pastę z groszku. Na 1 łyżce masła przez 2 minuty smaż 1 pokrojoną w kostkę cebulę, 25 g imbiru i 1 ząbek czosnku. Dolej 800 ml wywaru warzywnego, dodaj pastę groszkową i gotuj wszystko przez ok. 10 minut. Dopraw solą i pieprzem, zapraw 50 ml śmietanki 36%, po czym ponownie przetrzyj przez sitko. Ubij ½ szklanki ciepłego mleka, aż powstanie piana. Zupę podawaj w małych filiżankach posypaną startą gorzką czekoladą <2 łyżki>, a na wierzch wyłóż piankę z mleka.
Krok 2 - Ryba z sosem z białej czekolady Adama Chrząstowskiego
800 g fileta z diabła morskiego oczyść z błon, przypraw solą i obsmaż. Zdejmij z patelni i wstaw na 5 minut do piekarnika o temp. 160 st. C. Na patelni po smażeniu ryby, na maśle zeszklij ½ posiekanej szalotki i dodaj 2 łyżki mąki. Powstałą zasmażkę rozprowadź sokiem z 1 cytryny i 100 ml bulionu rybnego. Powstały sos zdejmij z ognia i wkręć w niego po kawałku 80 g pokruszonej białej czekolady, dodaj trybułę i rozlej sos po talerzu. Cukinię (1 szt.) pokrój w plastry i obsoteruj (szybko przesmaż na oleju na złoty kolor). Połóż cukinię na sosie, a na to filety ryby. Sos można podawać również do innych, ulubionych ryb.
Krok 3 – Deser czekoladowo-orzechowy podawany z karmelizowanymi wiśniami Bożeny Sikoń
Przygotuj blaty orzechowe: 200 g białka ubij z 200 g cukru i stopniowo dosyp, ciągle mieszając, 200 g zmielonych orzechów włoskich. Masę rozsmaruj bardzo cienko na silpacie (lub papierze do pieczenia) i opiecz w temp. 190 st. C. Na ciepło potnij na porcje - mniejsze prostokąty.
Przygotuj mus czekoladowy: rozpuść 100 g czekolady deserowej (56% kakao) w kąpieli wodnej, ubij 150 g śmietanki 36% i delikatnie wymieszaj ją z rozpuszczoną czekoladą.
Przygotuj wiśnie: na średnim ogniu, na suchą patelnię wysyp 150 g cukru i skarmelizuj go. Następnie dodaj 500 g mrożonych wiśni i dalej podsmażaj, aż puszczą sok i będą rozmrożone-usmażone, na koniec dopraw 50 ml likieru Amaretto.
Na kawałek blatu orzechowego wyszprycuj mus czekoladowy, przykryj kolejnym blatem i ponownie nałóż warstwę musu. Ciastko ułóż na talerzach i udekoruj smażonymi wiśniami.