Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różne odsłony czekolady cz. 1

Różne odsłony czekolady cz. 1

Czekoladę można dodawać do ciast, deserów i lodów. Ale gdy jej słodycz przełamie się pikantnymi przyprawami, doskonale pasuje do pieczonych mięs i ryb. Nie wierzycie, sprawdźcie!

 

 

Krok 1 - Owocowe risotto z czekoladą Josepha Józka Seeletso

1 szklankę ryżu do risotto ugotuj na pół twardo, zalej 1 szklanką niemieckiego wina riesling, dodaj 1 laskę cynamonu i 1 gwiazdkę anyżu. Gotuj, cały czas mieszając, do zredukowania wina. Całość zalej 2 szklankami mleka i gotuj, aż ryż będzie miękki. Następnie dodaj 4 łyżki miodu i na końcu 100 g tartej czekolady. Risotto ułóż na talerzu i udekoruj owocami (np. nasionami granatu i kulkami z papai).

 

 

Krok 2 - Kotlet z jelenia na czekoladowym sosie Adama Chrząstowskiego

1 łyżeczkę chili, 1/3 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki sproszkowanego anyżu gwiazdkowego,

1 łyżeczkę sproszkowanego korzenia lukrecji i ¼ łyżeczki tartej gałki muszkatołowej upraż na suchej patelni. W rondelku zagotuj 50 ml bulionu wołowego, rozpuść w nim 100 g gorzkiej czekolady (70 proc. kakao), dodaj 1 łyżeczkę soli morskiej i uprażone przyprawy korzenne. Wszystko wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce. W tym czasie przypraw solą i ½ łyżeczki sproszkowanej laski wanilii oczyszczony comber jeleni z kostką o wadze ok. 750 g  i obsmaż na oliwie. Wstaw mięso do pieczenia do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na ok. 15 minut.

Na oliwie zeszklij 1 pokrojoną w piórka szalotkę i 1 posiekany duży ząbek czosnku. Dodaj 1 dużą opieczoną czerwoną paprykę obraną ze skórki i pokrojoną w paseczki oraz 150 g zblanszowanych liści szpinaku. Dopraw solą i pieprzem i odparuj nadmiar płynu z patelni.

Upieczone mięso odstaw na kilka minut, by odpoczęło. Na talerzu ułóż szpinak z papryką oraz rozsmaruj sos czekoladowy. Na sosie ułóż pokrojony na kotlety comber jelenia.

 

 

Krok 3 – Czekoladowe tornado Bożeny Sikoń

Do przygotowania deseru potrzebujesz 1 biszkoptu czekoladowego, czekoladowego musu z whisky, konfiturę z czarnej porzeczki i dodatki do podania: czekoladę i sos z czarnej porzeczki.

1/ Przygotuj biszkopt: Wymieszaj 60 g mąki z 30 g kakao, rozpuść 30 g masła i ubij 2 jaja z 60 g cukru. Do ubitych jajek stopniowo dodawaj mąkę z kakao i delikatnie mieszaj. Wlej rozpuszczone masło (nie może być gorące), całość dokładnie i delikatnie połącz. Ciasto przełóż do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 160 st. C na ok. 20-25 min. Upieczony biszkopt powinien być pulchny. Po ostygnięciu zetnij górną warstwę (skórkę). Na biszkopt rozsmaruj nieregularnie 100 g konfitury z czarnej porzeczki.

2/ Przygotuj mus czekoladowy: W misce o zaokrąglonym dnie wymieszaj 6 żółtek, 80 g cukru, 15 g kakao oraz 200 g śmietanki 30% i postaw na garnku z gotującą się wodą (dno miski nie może dotykać powierzchni wody). Mieszaj, aż masa lekko zgęstnieje. Zdejmij z garnka i mikserem dalej ubijaj masę dodając 100 g masła, 250 g rozpuszczonej czekolady 71 proc. kakao i 50 ml whisky lub brandy do smaku. Na koniec dodaj ubite na sztywno białka z cukrem (3 białka i 70 g cukru) i delikatnie połącz wszystko razem, mieszając łyżką a nie mikserem.

3/ Mus czekoladowy wyłóż na biszkopt z konfiturą - bezpośrednio do tortownicy lub poporcjowany w foremkach.

Suonatar 08.10.2014 17:38
Ciekawe pomysły
monia0507*!!! 03.10.2014 11:01
Nie ma nic lepszego od gorzkiej czekolady
DorotaZ 26.09.2014 17:33
Rewelacyjne pomysły:)
bietka 24.09.2014 16:42
ja (niestety) uwielbiam czekoladę pod każdą postacią :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak