Rozmaryn – synonim wykwintności. Swój intensywny, żywiczny aromat, który może przywodzić na myśl również drewno sosnowe i kamforę nie traci nawet po wysuszeniu. Łączyć go można na wiele sposobów – z dziczyzną, rybami, sosami, ziemniakami czy wędlinami domowej roboty. Sprawdza się w zarówno do dań kuchni śródziemnomorskiej, meksykańskiej, jak i polskiej.
Choć rozmaryn znajduje świetne zastosowanie w kulinariach, używa się go również do innych celów. Od lat bowiem znane są lecznicze właściwości tych ziół. Jak dobrze wiemy, zima nie sprzyja długiemu wypoczywaniu na świeżym powietrzu. Większość z nas odczuwa jej negatywny wpływ, szczególnie pod koniec tej pory roku. Zimowe przemęczenie organizmu, coraz gorsza koncentracja, wszystko to wpływa na pogorszenie naszej kondycji psychicznej i fizycznej. Aby zwalczyć objawy zimowego przesilenia skorzystajcie z dobrodziejstw, jakie niesie ze sobą olejek rozmarynowy. Wystarczy już odrobina tego olejku naniesiona na bawełniany materiał i głęboki oddech - od razu poczujecie orzeźwienie.
Kojąco na organizm działa również kąpiel z dodatkiem olejku rozmarynowego. Ta domowa aromaterapia podobno znakomicie wpływa na wszelkiego rodzaju napięcia, jakie powstają po całym dniu pracy. Kąpiel z rozmarynem polecana jest również po znacznym wysiłku fizycznym – na złagodzenie bólów mięśniowych. Innym sposobem na zwalczenie stresu jest likier przyrządzony właśnie na bazie rozmarynu. Do sporządzenia tego trunku wystarczą dwie, pełne garście rozmarynu i butelka deserowego, białego wina. Skoro znacie już wszystkie tajemne zastosowania rozmarynu, to do dzieła i… smacznego :)!
Grillowany łosoś norweski
w marynacie czosnkowo-rozmarynowej z suszonymi borowikami
Składniki dla 4 osób:
4 x 180 g fileta z łososia norweskiego bez skóry
Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
4 gałązki świeżego rozmarynu
3 zmiksowane na proszek suszone borowiki
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki posiekanego koperku
2 cytryny
4 ząbki czosnku
1 łyżka Przyprawy do ryb Prymat
Sól, Chili pieprz cayenne, Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Filety z łososia norweskiego oczyścić, umyć i starannie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć i doprawić do smaku wedle uznania i własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).
Po zamarynowaniu łososia grillować przez około 10-15 minut na patelni grillowej z dodatkiej oliwy lub oleju.
Tak przygotowanego łososia norweskiego podawać z grzankami ziołowymi.