Rybę można przygotowywać na wiele sposobów. Ciekawym pomysłem jest połączenie boczku wędzonego i pstrąga. Zobacz, jak łatwo jest przygotować smaczne roladki nadziewane farszem z rodzynek, kaparów oraz z musztardy sarepskiej. Kompozycja pełnych aromatu smaków w połączeniu z oryginalną formą podania to idealna propozycja wykwintnego posiłku, którą olśnisz rodzinę lub ukochaną osobę.
Andrzej Polan do roladek przygotował potrawkę z pora. Pokroił warzywo w paseczki, następnie przesmażył na patelni, uzyskując piękny wiosenny, zielony kolor. Całość zalał białym winem. Dodana śmietana sprawiła, że potrawka przybrała gęstą konsystencję, a wraz z roladkami z pstrąga smakowała wybornie.
Składniki:
3 filety z pstrąga
6 plastrów wędzonego surowego boczku
2 łyżki kaparów Smak
2 łyżki rodzynek
Musztarda sarepska Prymat
Pieprz cytrynowy Prymat
Natka pietruszki Prymat
3 łyżeczki masła
Olej rzepakowy
Sos porowy
1 por
1 cebula
50 ml białego wytrawnego wina
100 ml śmietany 30%
Sól morska Prymat
Pieprz czarny Prymat
Do miski wsypujemy rodzynki, kapary i dodajemy 2 łyżeczki musztardy sarepskiej. Doprawiamy dużą ilością suszonej natki pietruszki i mieszamy.
Plastry boczku układamy po 2 tak, żeby nachodziły na siebie. Filety z pstrąga układamy skórą do dołu na plastrach boczku, oprószamy pieprzem cytrynowym i nakładamy przygotowany farsz z rodzynek i kaparów. Każdą porcję zawijamy formując roladki i spinamy wykałaczką. Roladki przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem, który smarujemy delikatnie olejem. Wstawiamy na ok. 20 min do piekarnika nagrzanego do 190̊ C.
Sos porowy: białe części pora kroimy w paski, cebulę w grubszą kostkę. Pora i cebulę smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Gdy składniki zeszklą się wlewamy białe wino. Doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem. Wlewamy śmietanę i smażymy razem, aż składniki połączą się w sos o kremowej konsystencji.
Upieczone roladki podajemy na sosie porowym. Możemy udekorować je pomidorkami cherry oraz skropić olejem koprowym (łączymy olej z pęczkiem koperku, podgrzewamy w rondelku, po czym miksujemy i przecedzamy).
Pamiętajcie, że przed podaniem z roladek usuwamy wykałaczki.
Odcinek zobaczysz TUTAJ