Kuchnia Mazowsza jest na pierwszy rzut oka najmniej wyróżniającą się spośród wszystkich kuchni regionalnych. Centralne położenie oraz odbywające się tu sejmiki, zjazdy i spotkania na wysokim szczeblu, sprawiły, że na Mazowszu różne tradycje zgrabnie się przeniknęły. Oczywiście, podobnie jak i na terenie całej Polski, dominowały tutaj proste potrawy oparte przede wszystkim na mące (np. podpłomyki), ziemniakach i kapuście.
Ze względu na bliskość lasów i borów, w kuchni wykorzystywano także grzyby i jagody, dziczyznę i ryby. Popularną niegdyś zupą był żur, z niego przygotowywano smaczną zupę zalewajkę, w skład której wchodziły m.in. pokrojone ziemniaki. Na temat żuru ułożono nawet żartobliwy wierszyk:
A jo Mazur i ty Mazur,
pozyc ze mi gorka na zur,
a jo ci nie pozycje,
bo bede mioł na gorcyce.
Jeżeli zostało nam w domu trochę czerstwego chleba możemy wykorzystać go przygotowując regionalną potrawę - kapłun.
KAPŁUN
Składniki:
1 kg czerstwego chleba,
25 dag słoniny,
1 cebula (10 dag),
2 łyżeczki Przyprawy do potraw Kucharek,
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Chleb pokroić w kostkę. Do garnka wlać 2 1/2 l wody, dodać Kucharka i pieprz, gotować 5 min. Słoninę pokroić w kostkę i usmażyć na rumiano z obraną i drobno pokrojoną cebulą. Chleb zalać gotującą wodą z garnka i zostawić pod przykryciem na 2-3 min. Dodać słoninę z cebulą, wymieszać i podawać.