Jeden z najpopularniejszych deserów w Anglii, który również w Polsce zyskał spore grono wielbicieli. Zapewne wszyscy domyślają się, że mowa o puddingu, który można przygotować na wiele sposobów. Poznajcie przepis Andrzeja Polan na ten niezwykle smaczny deser. Tym razem pudding podany zostanie w towarzystwie chałki i truskawek.
Po pysznym obiedzie, najczęściej przychodzi pora na… deser! Wtedy też warto zasięgnąć sprawdzonych przepisów i przygotować rozmaite słodkości. Warto również wyruszyć na podbój znanych i uwielbianych smaków w różnych zakątkach świata. Z pewnością na uwagę zasługuje angielski pudding, który jest nie tylko smaczny ale też szybki do przyrządzenia.
Zainteresowani? Przepis poniżej!
Składniki:
400 truskawek
200 g cukru kryształu
60 ml soku z pomarańczy
500 ml mleka
200 g kaszy manny
2 łyżki masła klarowanego
1 chałka
50 g cukru pudru
1 cytryna
Do smaku: Wanilia laski, Ziele angielskie mielone, Goździki całe, Cynamon mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Truskawki kroimy w ćwiartki, wrzucamy do miski, dodajemy 50 g cukru, sok z pomarańczy i odrobinę ziela angielskiego. Mleko wlewamy do garnka, podgrzewamy, dodajemy ziarna z laski wanilii, a puste laski łamiemy i również wrzucamy do garnka. Do mleka dodajemy cukier kryształ. Po chwili wyjmujemy laski wanilii i cały czas mieszając wsypujemy kaszę. Gotujemy. Gdy całość osiągnie konsystencję gęstej śmietany, przekładamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy blenderem do uzyskania kremowej konsystencji. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy kilka goździków. Na rozgrzanym maśle przyrumieniamy pokrojoną na kawałki chałkę. Pudding z kaszy podajemy z chałką i truskawkami. Całość oprószamy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem oraz startą skórką z cytryny.