Domeną kuchni beskidzkiej są potrawy smaczne i sycące, powstające w oparciu o to, co tamtejsze tereny oferują najlepszego. Tym razem Mirosław Drewniak proponuje swój przepis na pstrąga potokowego, którego naturalnym środowiskiem są czyste beskidzkie strumienie.
Pstrąg jest uważany za jedną z najsmaczniejszych ryb słodkowodnych. Spośród nich dostarcza organizmowi najwięcej cennych kwasów omega-3, pomagając zachować zdrowe serce i układ krążenia. Swoją popularność w kuchni pstrąg zawdzięcza nie tylko cenionym przez wielu walorom smakowym i odżywczym, ale także temu, że jego przygotowanie jest szybkie i stosunkowo proste. O przyrządzenie pstrąga może się bowiem pokusić każdy, gdyż nie wymaga to wyrafinowanych zdolności kulinarnych. Ryba może być serwowana w różnych odsłonach – na parze, z pieca lub z patelni. Za tą ostatnią wersją przepada naprawdę wiele osób. Mistrz kuchni Mirosław Drewniak proponuje urozmaicenie jej sycącą słoniną, aromatycznym miodem lipowym oraz pachnącym koperkiem, który nada daniu świeży i charakterystyczny akcent. Zapraszamy do przyrządzenia pstrąga smażonego w słoninie i glazurowanego miodem. Smacznego!
Krok 1 – lista zakupów
4 duże pstrągi potokowe
400 g grubej słoniny
4 łyżki miodu lipowego
duży pęczek koperku
sól, pieprz
Krok 2.
Świeże pstrągi oczyść z łusek (najlepiej czystym plastikowym druciakiem do mycia naczyń).
Krok 3.
Ryby wypatrosz, ostrym nożem usuń skrzela i oczy.
Krok 4.
Pstrągi dokładnie umyj i osusz, posól i oprósz pieprzem.
Krok 5.
Do jamy brzusznej włóż koperek i wstaw ryby na 2 godziny do lodówki.
Krok 6.
Mocno schłodzoną słoninę pokrój w cienkie plastry i zawiń w nie pstrągi.
Krok 7.
Ryby smaż na suchej patelni, pod koniec zlej wytopiony tłuszcz i dodaj miód.
Krok 8.
Powoli karmelizuj na patelni razem ze smażonymi rybami, do uzyskania żółto brązowego koloru.
Krok 9.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.