Z cyklu greckich przepisów Teo Vafidisa dziś polecamy idealne na końcówkę lata krewetki i małże podane w melonie. Z tych pysznych owoców możemy wykonać rewelacyjnie wyglądające miseczki i zaserwować w nich ulubioną sałatkę.
Czy wiesz, że ... Pod względem smaku do owoców morza najbardziej pasuje zielony melon. Jeżeli chcemy przygotować popularną przekąskę, czyli melona w szynce parmeńskiej najlepiej wybrać żółtego melona miodowego. W przypadku sałatki owocowej wybierzmy melona kantalupa. Pamiętajmy, aby w każdym przypadku melony podawać lekko schłodzone.
Krewetki i małże w melonie
Krok 1 - lista zakupów
½ melona
500 g małży
500 g krewetek
50 g sera owczego
szczypiorek
oliwa z oliwek
125 ml białego wina
1 ząbek czosnku
Sól
Pieprz
Dressing:
200 g majonezu
50 g ketchupu
mielona papryka
posiekany szczypiorek
Krok 2
Na niewielkiej ilości oliwy obsmaż krewetki i małże.
Krok 3
Dodaj posiekany czosnek, sól i pieprz do smaku i podlej białym winem.
Krok 4
Przygotuj dressing, mieszając wszystkie jego składniki.
Krok 5
Usuń miąższ z melona, pozostawiając ścianki grubości około 2 cm.
Krok 6
Miąższ bez pestek posiekaj na kawałki.
Krok 7
Melona wymieszaj z krewetkami, małżami i dressingiem.
Krok 8
Nadzieniem wypełnij połówkę melona, udekoruj gałązkami szczypiorku i pokruszonym serem.
Poprzednia odsłona cyklu przysmaków kuchni greckiej: Ladenia - grecka pizza
Theofilos VafidisZ pochodzenia Grek, z zawodu Ekspert i Doradca Kulinarny, z pasji Ambasador Kultury i Kuchni Greckiej w Polsce. Jako osobowość medialna często gości w programach telewizyjnych i audycjach radiowych. Jest także pomysłodawcą i gospodarzem programu podróżniczo-kulinarnego "NIEnaŻARTY", a obecnie „Teo-ria Smaku TeoVafidisa”, realizowanych w różnych zakątkach świata. |