Dla wyjątkowych kobiet, ceniących sobie niezapomniane smaki proponujemy specjalną przyprawę: Szafran - nitki Prymat. Tę najcenniejszą w świecie przyprawę, znaną już od blisko 3000 lat uprawia się głównie w Hiszpanii, Grecji, Turcji i Maroku. Uzyskuje się ją z kwiatu krokusa purpurowego, zbieranego wyłącznie jesienią. Aby otrzymać zaledwie 1 gram nitek szafranu potrzeba aż 200 tych delikatnych kwiatów.
Szafran - nitki Prymat to doskonała przyprawa do wielu dań, szczególnie tych na bazie z ryżu. Wystarczy dodać już kilka nitek szafranu, aby potrawa nabrała intensywnie żółtego koloru i korzennego smaku z wyraźną nutą goryczy. Szafran nadaje wyrazistego smaku zarówno sosom, jak i zupom czy potrawom z ryb i drobiu. Stosowany jest także w cukiernictwie, szczególnie jako aromatyczny barwnik do ciastek.
Zapraszamy zatem wszystkie panie na dwa wyjątkowe dania, które można przyrządzić z naszym szafranem.
Szafranowe risotto z serem Parmezan i szynką prosciutto
Składniki dla 4 osób:
400 g ryżu krótkoziarnistego do risotto
200 g szynki prosciutto
2 średnie cebule
5 łyżek masła
1 litr bulionu z kostek rosołowych Kucharek
100 ml białego wytrawnego wina
0,125 g Szafranu – nitek Prymat
100 g świeżo tartego parmezanu
Sól, świeżo mielony Pieprz czarny Prymat do smaku
Sposób przygotowania:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać ryż i smażyć na małym ogniu, aż stanie się szklisty. Następnie wlać wino, wymieszać i zagotować. Po czym cały czas mieszając dodać 250 ml bulionu. W pozostałej części bulionu zaparzyć Szafran – nitki Prymat i stopniowo dolewać do gęstniejącego risotto, pamiętając o mieszaniu. Pod koniec gotowania dodać pokrojoną w paski szynkę prosciutto i świeżo tarty parmezan, całość doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
Filet z sandacza z pieczonymi buraczkami
Składniki dla 4 osób:
4 x 160 g fileta z sandacza ze skórą
3 łyżki mąki
Marynata do mięs klasyczna Prymat
4 łyżki oliwy z oliwek
4 plastry cytryny
1 posiekana czuszka
Sól czosnkowa Prymat
Pieprz czarny grubomielony Prymat
12 usmażonych na maśle pierożków leniwych
słoiczek Buraczków domowych Smak
4 łyżki ciemnego kremu balsamico
4 cząstki cytryny
sałata do dekoracji.
Sos: 2 łyżki masła
2 posiekane szalotki
2 ugotowane marchewki
50 ml białego wytrawnego wina zaparzonego z odrobiną Szafranu – nitek Prymat
1 laska Wanilii Prymat
200 ml śmietany kremówki
1 łyżka miodu
1 łyżka soku z cytryny
Sól czosnkowa Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Chili pieprz cayenne Prymat do smaku.
Sposób przygotowania:
Umyte, oczyszczone i osuszone filety z sandacza zamarynować we wszystkich składnikach marynaty i odstawić do lodówki. Buraki odsączyć i skropić ciemnym kremem balsamico. Na maśle podsmażyć szalotkę, dodać marchewkę, miód i sok z cytryny. Całość zalać winem i śmietaną, dodać wanilię i gotować do momentu zgęstnienia. Następnie sos zmiksować i doprawić do smaku. Sandacza oprószyć mąką, podsmażyć na patelni, po czym przełożyć na blachę i piec 10 minut w temperaturze 180˚C. Pieczonego sandacza podawać na aromatycznym sosie z pieczonymi buraczkami aromatyzowanymi kremem balsamico oraz chrupiącymi pierożkami leniwymi.