Sos sałatkowy cezar Prymat to oryginalne połączenie smaku cytryny, czarnego pieprzu, czosnku oraz korzennych przypraw. Oryginalnie jest dodawany do sałatki z rzymskiej sałaty, chrupiących grzanek oraz parmezanu.
Pomysłodawcą tak skomponowanej potrawy był meksykański restaurator Caezar Cardini. W Meksyku często zamiast grzanek sałatka cezar stanowi uzupełnienie placka tortilli. Sos cezar stanowi również doskonałe uzupełnienie wszelkich sałatek, które zawierają kurczaka, owoce morza czy bekon.
Sałatka cesarska z pikantną piersią z kurczaka
i płatkami parmezanu
Składniki dla 4 osób:
400 g piersi z kurczaka
Marynata:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 op. Przyprawy do kurczaka pikantnej Prymat
1 główka sałaty rzymskiej
4 pokrojone w kostkę kromki pieczywa tostowego bez skórki
4 łyżki płatków parmezanu
1 łyżeczka zgniecionego czosnku
Sól, Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sos:
2 łyżki jogurtu
1 łyżka drobno startego sera parmezan
Sos sałatkowy cezar czosnkowy Prymat
Ew. wystudzony bulion do rozrzedzenia sosu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać (najlepiej w zamkniętym słoiku), doprawić do smaku i schłodzić. Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zamarynować w połączonych składnikach marynaty i odstawić do lodówki na 4-6 godzin. Zamarynowane mięso usmażyć na patelni grillowej lub grillu.
Na dużej patelni podsmażyć czosnek z oliwą i kawałkami pieczywa tostowego do uzyskania złotego koloru. Liście sałaty ułożyć na talerzach, dodać pokrojone w plastry piersi z kurczaka, polać sosem i posypać grzankami czosnkowymi.