Flaczki są jednym z tych dań, które głęboko zapada w pamięć. W sam raz nadadzą się na wyjątkowo mroźne popołudnia. Przyprawa do flaków Prymat dzięki swej oryginalnej recepturze wzbogaca walory smakowe i zapachowe przygotowywanej potrawy. W skład mieszanki wchodzą różnorodne i starannie dobrane przyprawy: sól, marchew, czosnek, pasternak, papryka słodka, imbir, gałka muszkatołowa, liść laurowy, majeranek, papryka ostra, ziele angielskie oraz pieprz czarny.
Przyprawa jest polecana do flaków wołowych, cielęcych i drobiowych. Powinna być dodawana w połowie gotowania, należy również pamiętać, aby flaki były gotowane aż do osiągnięcia miękkości.
A oto i danie główne, czyli Flaki z imbirem, majerankiem i pastą węgierską. Smacznego!
Flaki z imbirem, majerankiem, węgierską pastą chili i aromatycznym chlebem wiejskim
Składniki dla 2 osób:
100 g ugotowanych flaków wołowych
400 ml wywaru z Rosołu wołowego Kucharek
50 g marchwi
50 g selera
½ cebuli
1 łyżka masła
1 łyżka zasmażki
1 łyżka węgierskiej papryki w paście
½ łyżeczki Papryki słodkiej mielonej Prymat
¼ łyżeczki Imbiru mielonego Prymat
1/8 łyżeczki mielonego kardamonu
1 Liść laurowy Prymat
¼ łyżeczki Pieprzu czarnego mielonego Prymat
Sól czosnkowa, Majeranek, Gałka muszkatołowa Prymat
Sposób przygotowania:
Warzywa umyć, pokroić w paseczki i podsmażyć na maśle. Ugotowane flaki odcedzić, dodać do nich warzywa i całość zalać wywarem wołowym. Podczas, gdy flaki gotują się na małym ogniu, dodać przyprawy: słodką paprykę, posiekany imbir, gałkę muszkatołową, węgierską pastę paprykową, kardamon, liść laurowy, sól, pieprz oraz zasmażkę. Tak doprawione flaki ugotować do miękkości i podawać z wiejskim chlebem.