Przepis z przyprawą tygodnia: Świąteczny Kulebiak z grzybami i pieczonym sandaczem

KULEBIAK Z KAPUSTĄ, GRZYBAMI I PIECZONYM SANDACZEM
Składniki dla 4 osób:
300 g ciasta francuskiego
200 g zamarynowanego w przyprawie do ryb i upieczonego sandacza bez skóry
Kilka suszonych grzybów
2 łyżki oleju rzepakowego
200 g kiszonej kapusty
Obrana i starta na grubych oczkach włoszczyzna
Liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty Prymat, sól do smaku
1 jajko
Sposób przygotowania:
Grzyby opłukać, namoczyć w wodzie, a następnie ugotować, wystudzić, pokroić w paski i podsmażyć wraz z cebulą na oleju.
Kapustę poszatkować, zalać wywarem z grzybów i gotować przez około 30 minut z włoszczyzną i przyprawami. Pod koniec dodać grzyby i wystudzić.
Ciasto francuskie rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Na cieście równomiernie rozłożyć przygotowaną wcześniej kapustę z grzybami oraz kawałki pieczonego sandacza. Całość delikatnie zawinąć, posmarować rozkłóconym jajkiem i delikatnie ponakłuwać. Piec około 30 minut w temperaturze 200°C.
Komentarze (0)