AROMATYCZNE KURKI Z PATELNI Z ZIOŁAMI, POMIDORAMI CHERRY
I MARYNOWANYM TUŃCZYKIEM
Składniki dla 4 osób:
4 x 80 g filetu z tuńczyka bez skóry
Marynata:
2 łyżki słodkiego sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka posiekanego marynowanego imbiru
½ łyżeczki chili Prymat
600 g kurek
3 łyżki oliwy
1 pokrojona w kostkę cebula
3 posiekane ząbki czosnku
50 ml białego wina
12 pokrojonych na cząstki pomidorków cherry
50 g masła ziołowego
Kilka gałązek świeżego kopru
Kilka gałązek świeżego tymianku
Sól, cukier, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku
Mix kolorowych sałat
Sposób przygotowania:
Umyte polędwiczki z tuńczyka zamarynować we wszystkich składnikach marynaty, a następnie obsmażyć z każdej ze stron i odstawić w ciepłe miejsce.
Kurki dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Grzyby podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać cebulę i czosnek, podlać białym winem i smażyć 3 minuty. Pod koniec smażenia dodać pomidorki cherry, masło ziołowe, posiekany koper i świeży tymianek. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Tak przygotowane kurki podawać z kolorowymi sałatami i pokrojonymi w plastry soczystymi polędwiczkami z tuńczyka.