Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis na weekend

Przepis na weekend

AROMATYCZNE KURKI Z PATELNI Z ZIOŁAMI, POMIDORAMI CHERRY

I MARYNOWANYM TUŃCZYKIEM

 

Składniki dla 4 osób:


4 x 80 g filetu z tuńczyka bez skóry

 

Marynata:

2 łyżki słodkiego sosu sojowego

1 łyżeczka oleju sezamowego

1 łyżeczka posiekanego marynowanego imbiru

½ łyżeczki chili Prymat

600 g kurek

3 łyżki oliwy

1 pokrojona w kostkę cebula

3 posiekane ząbki czosnku

50 ml białego wina

12 pokrojonych na cząstki pomidorków cherry

50 g masła ziołowego

Kilka gałązek świeżego kopru

Kilka gałązek świeżego tymianku

Sól, cukier, grubo mielony czarny pieprz Prymat do smaku

Mix kolorowych sałat

 

Sposób przygotowania:


Umyte polędwiczki z tuńczyka zamarynować we wszystkich składnikach marynaty, a następnie obsmażyć z każdej ze stron i odstawić w ciepłe miejsce.

 

Kurki dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Grzyby podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać cebulę i czosnek, podlać białym winem i smażyć 3 minuty. Pod koniec smażenia dodać pomidorki cherry, masło ziołowe, posiekany koper i świeży tymianek. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Tak przygotowane kurki podawać z kolorowymi sałatami i pokrojonymi w plastry soczystymi polędwiczkami z tuńczyka.

 

1

 

Anula1 07.09.2010 11:58
Wspaniala potrawa!
ben-ka 03.09.2010 21:40
Jakie danie!!!! aż slinka cieknie:)
danusia19671 03.09.2010 18:18
Przepis jest zachęcający, kurek w lesie teraz nie brakuję, więc trzeba go koniecznie zrobić.
wedith1 03.09.2010 17:17
Ajajaj, tuńczyk i kurki!!!!!! Cudo!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak