Szybka i efektowna przekąska, która zachwyci gości. Zobaczcie jak przygotować tę pyszną sałatkę.
Sałatka cezar to lekkie danie - znane i lubiane i jak się okazuje ma bardzo ciekawą historię. Jest to chyba najsłynniejsza sałatka wykorzystująca sałatę rzymską. Jej nazwę wywodzić należy od Cezara Cardini prowadzącego w latach 20. XX wieku tawernę w Meksyku. Legenda głosi, że jednego wieczoru, gdy zamykał już lokal przyszła do niego grupa głodnych gości. Nie zastanawiając się długo wpuścił ich do środka i nakarmił tym, co miał jeszcze w magazynie. Z kilku dostępnych składników stworzył sałatkę, która od tamtego czasu stała się jedną z najsłynniejszych sałatek na świecie.
W dzisiejszym odcinku proponujemy małą wariację na temat tej znanej sałatki. Można ją bowiem podać w oryginalny sposób – zawijając w papier ryżowy. Gwarantujemy, że tak przygotowana przekąska zachwyci naszych gości.
Sałatka cezar w papierze ryżowym
Składniki dla 2 osób:
- 1 filet z kurczaka
- 20 g parmezanu
- 2 łyżki majonezu
- Sok z ¼ cytryny
- 2 płaty papieru ryżowego
- Sałata rzymska
- Pomidory koktajlowe
- 2 łyżeczki Musztardy kremskiej Prymat
- Przyprawa do kurczaka Prymat
- Sos sałatkowy czosnkowy Prymat
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w średniej grubości paski. Obtaczamy go w marynacie z oleju i przyprawy do kurczaka. Rwiemy sałatę rzymską i przygotowujemy sos: do miski dodajemy majonez, sos sałatkowy czosnkowy, sok z ¼ cytryny, ścieramy 20 g parmezanu oraz dodajemy musztardę. Kurczaka grillujemy na patelni około 3 minut.
Moczymy przez chwilę papier ryżowy w misce z wodą. Następnie układamy na nim liście sałaty, polewamy sosem, na koniec dodajemy kurczaka. Zwijamy papier ryżowy.
Podajemy rulony przecięte na pół, udekorowane sałatą i pomidorkami koktajlowymi.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.