Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Przepis dnia V: Łosoś pieczony w cieście francuskim, odc. 23

 

Ryby najlepiej smakują wtedy jak są soczyste i miękkie. Nikt nie lubi przesuszonej ryby, która za długo leżała w piekarniku lub na patelni. W "Przepisie dnia" pokazujemy niezawodny sposób na to, by ryba zawsze była soczysta i pełna smaku. Taki efekt można uzyskać zapiekając ją w cieście francuskim, które zatrzyma cały aromat warzyw i przypraw w środku. 

 

Do tego dania najlepiej kupić gotowe ciasto francuskie - żeby łatwiej się je kroiło wystarczy naciskać nożem wzdłuż linii, bez przeciągania po cieście. 

Łosoś pieczony w cieście francuskim

 

Składniki dla 2 osób:

Filet z łososia – 300 g

1 płat ciasta francuskiego

Por – 1 sztuka

Marchew – 1 sztuka

Koper świeży

Śmietana 36% – 150 ml

Jajko

Chrzan tarty Smak – 2 łyżki

Musztarda francuska Prymat – 1 łyżka

Przyprawa do ryb Prymat

Sól czosnkowa Prymat

Pieprz cytrynowy Prymat

Sól morska Prymat

 

Sposób przygotowania:

Pora kroimy w półplasterki. Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Warzywa mieszamy dłońmi, dodajemy kilka kawałków świeżego kopru i doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą czosnkową.  Warzywa zagniatamy dłońmi, aby dobrze połączyły się z przyprawami.

Łososia kroimy na 3 kawałki (nie zdejmujemy skóry) i posypujemy go przyprawą do ryb.

Ciasto francuskie kroimy na 3 prostokąty. Krojąc ciasto należy przyciskać nóż, a nie przeciągać, żeby ciasto nie straciło swojej struktury i listkowało się.

Na każdy płat ciasta nakładamy kawałek ryby i porcję warzyw. Ciasto szczelnie zawijamy, a jego wierzch smarujemy rozkłóconym jajkiem.

Łososia w cieście przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w temperaturze 220 stopni około 20 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sos: chrzani musztardę  przekładamy do małego rondelka i podgrzewamy. Następnie wlewamy śmietanę i podgrzewamy razem. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą morską.

Upieczonego łososia  przekładamy na talerz i polewamy sosem chrzanowo-mustzradowym.

 

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

Megi 01.10.2015 18:21
przepis wyśmienity
wiesiek513 01.10.2015 15:39
Niesamowicie i smacznie wygląda,juto na 100% to danie będzie na moim stole..
tycjanowa 01.10.2015 09:36
Pycha! Muszę koniecznie wypróbować :)
bietka 30.09.2015 21:42
Bardzo smaczna rybka :)
jagoda5913 30.09.2015 20:35
uwielbiam łososia w cieście

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak