Doradca Smaku logoandPrymat logo
Sprawdzone przepisy na Boże Narodzenie. ZOBACZ

Przepis dnia V: Gołąbki z szatkowaną kapustą, odc. 59

Gołąbki to jedno z głównych dań kuchni polskiej.  Farsz do potrawy przygotowuje się z połączenia ryżu, mięsa mielonego i kaszy. To wszystko „otula” się ugotowanym liściem kapusty, a następnie dusi lub gotuje w tłuszczu. Jednak wariacji tej potrawy jest bardzo wiele. 

Chociaż gołąbki zaliczane są do sztandarowych potraw z kuchni polskiej, to również inne kraje mogą pochwalić się daniami zbliżonymi do nich. Przykład stanowią chociażby Niemcy, Czechy i Słowacja, gdzie w książkach kulinarnych tych państw można odnaleźć podobne potrawy do gołąbków. W zależności od kraju różnią się sposobem podania lub dodatkami, które można odnaleźć w farszu.

Również w Polsce gołąbki doczekały się różnych modyfikacji. Jedną z nich jest propozycja gołąbków, w których liść kapusty nie służy do „otulenia” farszu, a staje się jednym z głównych jego składników.

Jeśli lubicie kuchenne wariacje i odkrywanie nowych smaków, to ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu!

Składniki na 15 gołąbków:
0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe)
1 główka kapusty
3 jajka
Cebula
250 ml śmietany 36%
0,5 szklanki kaszy mannej
0,5 szklanki ryżu
Bułka tarta Prymat
2 łyżki Przyprawy do potraw Kucharek
0,5 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
Olej
Papryka słodka Prymat
Kminek mielony Prymat
Tymianek Prymat
Pieprz czarny Prymat


Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy na patelnię z olejem.
Wkładamy mięso mielone do miski, dodajemy tymianek, kminek, paprykę słodką. Dodajemy kaszę mannę, surowy ryż oraz kaszę jęczmienną. Dodajemy 3 jajka oraz przyprawę do dań Kucharek, doprawiamy do smaku pieprzem i zagniatamy dłońmi.
Poszatkowaną kapustę solimy bardzo dokładnie (najlepiej partiami). Odstawiamy na około godzinę, po czym odsączamy z soku, który puści kapusta. Odsączoną kapustę dodajemy do mięsa.


Przygotowujemy sos: łączymy śmietanę i wodę (w stosunku 1:1), dodajemy słodką paprykę. Do mięsa dosypujemy podsmażoną cebulę do mięsa i zagniatamy ręką.


Formujemy wałeczki z mięsa oraz otaczamy w bułce tartej. Na rozgrzany olej wrzucamy gołąbki, obsmażamy z każdej strony do zarumienienia. Następnie obsmażone gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.
Po upieczeniu podajemy gołąbki ozdobione świeżą pietruszką. Można podawać z pieczywem lub sosem np. grzybowym.

Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.

bietka 24.11.2015 11:43
to była super przygoda i niezapomniane przeżycie :) dziękuję :)
mileneczka5 21.11.2015 00:54
uwielbiam gołabki i przepis mi sie podoba:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak