Gołąbki to jedno z głównych dań kuchni polskiej. Farsz do potrawy przygotowuje się z połączenia ryżu, mięsa mielonego i kaszy. To wszystko „otula” się ugotowanym liściem kapusty, a następnie dusi lub gotuje w tłuszczu. Jednak wariacji tej potrawy jest bardzo wiele.
Chociaż gołąbki zaliczane są do sztandarowych potraw z kuchni polskiej, to również inne kraje mogą pochwalić się daniami zbliżonymi do nich. Przykład stanowią chociażby Niemcy, Czechy i Słowacja, gdzie w książkach kulinarnych tych państw można odnaleźć podobne potrawy do gołąbków. W zależności od kraju różnią się sposobem podania lub dodatkami, które można odnaleźć w farszu.
Również w Polsce gołąbki doczekały się różnych modyfikacji. Jedną z nich jest propozycja gołąbków, w których liść kapusty nie służy do „otulenia” farszu, a staje się jednym z głównych jego składników.
Jeśli lubicie kuchenne wariacje i odkrywanie nowych smaków, to ten przepis na pewno przypadnie Wam do gustu!
Składniki na 15 gołąbków:
0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowe lub drobiowe)
1 główka kapusty
3 jajka
Cebula
250 ml śmietany 36%
0,5 szklanki kaszy mannej
0,5 szklanki ryżu
Bułka tarta Prymat
2 łyżki Przyprawy do potraw Kucharek
0,5 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej
Olej
Papryka słodka Prymat
Kminek mielony Prymat
Tymianek Prymat
Pieprz czarny Prymat
Przygotowanie:
Kapustę drobno szatkujemy. Cebulę kroimy w pióra i wrzucamy na patelnię z olejem.
Wkładamy mięso mielone do miski, dodajemy tymianek, kminek, paprykę słodką. Dodajemy kaszę mannę, surowy ryż oraz kaszę jęczmienną. Dodajemy 3 jajka oraz przyprawę do dań Kucharek, doprawiamy do smaku pieprzem i zagniatamy dłońmi.
Poszatkowaną kapustę solimy bardzo dokładnie (najlepiej partiami). Odstawiamy na około godzinę, po czym odsączamy z soku, który puści kapusta. Odsączoną kapustę dodajemy do mięsa.
Przygotowujemy sos: łączymy śmietanę i wodę (w stosunku 1:1), dodajemy słodką paprykę. Do mięsa dosypujemy podsmażoną cebulę do mięsa i zagniatamy ręką.
Formujemy wałeczki z mięsa oraz otaczamy w bułce tartej. Na rozgrzany olej wrzucamy gołąbki, obsmażamy z każdej strony do zarumienienia. Następnie obsmażone gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 1 godzinę.
Po upieczeniu podajemy gołąbki ozdobione świeżą pietruszką. Można podawać z pieczywem lub sosem np. grzybowym.
Zapraszamy do oglądania V sezonu programu "Przepis dnia" codziennie od poniedziałku do piątku o 19.15 w TVP1. Już w najbliższy piątek na ekranie gościć będziemy użytkownika serwisu DoradcaSmaku.pl.