Zapewne, jeśli zapytam większość z Was o pierwsze skojarzenie związane z kuchnią amerykańską, usłyszę, że jest to hamburger z pysznym i obficie dodanym sosem, sporą porcją wołowiny i frytkami do przegryzania! Moda na tego rodzaju jedzenie przywędrowała również do Polski. Dlatego jednym z częściej wyszukiwanych przepisów, jest przepis na hamburgera lub jego wersję z serem – cheesburgera! Zdradzę Wam jak go przygotować, aby smakiem był jak najbliższy oryginałowi!
Pisząc o kuchni amerykańskiej, grzechem jednak byłoby nie wspomnieć także o innym, równie popularnym przysmaku z tamtej części świata. Domyślacie się, o czym mowa? Oczywiście o serwowanych na śniadanie pancakes, czyli polskim odpowiedniku naleśników. Te okrąglutkie placuszki świetnie smakują zarówno z owocami, jak i w wersji czekoladowej. Tutaj znajdziecie mnóstwo sprawdzonych inspiracji na ten przysmak. Przy tej okazji nie sposób również nie wspomnieć o syropie klonowym, który Amerykanie stosują jako zamiennik tak popularnego w Polsce – miodu. To nim dla smaku oblewa się także panckes.
Koniecznie spróbujcie!
Pancakes z borówką amerykańską | Czekoladowe pancakes z bananami | Pancakes z jabłkami |
Po słodkim śniadaniu pora na syty lunch! Takim z pewnością będzie hamburger, podany z dużą porcją frytek. Poniżej kilka porad i przepisów, które pozwolą Wam przygotować go krok po kroku.
- Wybierz dobrej jakości mięso wołowe – najlepsza będzie pieczeń wołowa, zmielona w domu. Następnie mięso należy odpowiednio doprawić – koniecznie solą i pieprzem lub też możemy wykorzystać Przyprawę do mięsa mielonego.
- Chociaż dobry hamburger to przede wszystkim wysokiej jakości mięso, ważne jest także, aby zadbać o dodatki. W hamburgerze nie może zabraknąć: cebuli, jajka, ogórka konserwowego, sałaty i musztardy, ketchupu i majonezu do przygotowania sosu.
- Ważny jest sposób nałożenia składników. Na spód bułki zawsze dajemy sos, później stopniowo układamy sałatę, cebulę, mięso i całą resztę przygotowanych dodatków.
Macie ochotę przygotować hamburgera w domu? Sprawdźcie przepisy na ten amerykański przysmak TUTAJ.
Dla tych, którzy jednak stawiają na wartościowe odżywianie, zdradzę przepis na zdrowego hamburgera. Zobaczycie będzie równie pyszny!
Domowy burger witaminowy
Składniki dla 4 osób: 4 bułki razowe lub wieloziarniste 400 g mięsa mielonego wołowego (najlepiej głowa od polędwicy lub ligawa) 50 g pokrojonego w drobną kostkę masła 1 opakowanie rukoli 1 pęczek rzodkiewek 1 pęczek cebulki dymki 1 długi ogórek 1 opakowanie dowolnych kiełków np. słonecznika 150 g serka kremowego 1 żółtko Przyprawa do mięsa mielonego Prymat Sól ziołowa, Pieprz ziołowy Prymat Musztarda delikatesowa Prymat
|
Sposób przygotowania:
Mięso doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego, dodajemy żółtko, sól i pieprz do smaku oraz masło. Wyrabiamy i formujemy 4 płaskie kotlety.
Wieloziarniste bułeczki przekrajamy na pół. Połówki bułek i kotlety układamy na blasze i pieczemy w temperaturze 200 stopni. Po ok. 5 minutach, gdy bułki będą chrupkie, wyjmujemy je z pieca. Mięso pozostawiamy na kolejne 10 minut.
Przygotowujemy warzywa – myjemy sałatę, rzodkiewkę, ogórka i dymkę. Rzodkiewki i ogórka kroimy w plasterki, cebulkę z dymki w półkrążki, a szczypiorek drobno siekamy. Ciepłe bułeczki smarujemy kremowym serkiem, na spodzie każdej układamy kolejno rukolę, cebulę, ogórka i rzodkiewki. Na wierzch układamy upieczone mięso, smarujemy musztardą, a następnie obficie posypujemy szczypiorem i ulubionymi kiełkami. Przykrywamy drugą połówką bułeczki i podajemy.