Jesień to czas na zapiekanki. Jednak nie chodzi o zapiekanki w postaci bagietki z pieczarkami i żółtym serem, które jednoznacznie kojarzą się z fast foodem, a o sycące jednogarnkowe zapiekanki. Domowe zapiekanki z warzyw, mięsa, ziemniaków czy makaronu to mało popularna forma przyrządzania obiadów w kuchni polskiej. A wystarczy tak nie wiele - makaron z mięsem oraz ser żółty na wierzch, sos pomidorowy czy beszamelowy i pyszne danie gwarantowane.
Aromatyczne i rozgrzewające zapiekanki na bazie sezonowych warzyw to pyszny obiad dla całej rodziny, a także pomysł na pożywną kolację. Coraz chłodniejsze dni sprzyjają potrawom z piekarnika, który przy okazji rozgrzewa cały dom, a kuchnię czyni miejscem magicznych zapachów.
Grecka musaka
Wiele kuchni świata ma swoje charakterystyczne przepisy na zapiekanki. Na przykład moussaka z bakłażanów z mięsem mielonym pod beszamelem należy do klasyków gatunku. Choć kojarzy się z kuchnią grecką, jej korzenie są turecko-bałkańskie.
Obecnie bakłażany są dostępne niemal cały rok, dlatego też kiedy kuszą pięknym kolorem na sklepowej półce, warto pomyśleć o musace na obiad. To danie proste, smaczne, a jakże oryginalne w kuchni polskiej.
Włoska lasagne
Równie popularna jest lasagne – włoska zapiekanka, która powstaje z podobnych składników jak moussaka, jednak zamiast bakłażana wykorzystujemy płaty specjalnego makaronu. Mięso mielone w sosie pomidorowym przekładane jest płatami lasagne. Całość wieńczy idealnie przypieczona góra – to biały sos beszamelowy, którego przyrządzenie wcale nie jest skomplikowane. Warto pamiętać, że sekretem tego sosu jest aromatyczna gałka muszkatołowa o głębokim smaku.
Przepis na prosty sos beszamelowy:
Składniki :
0,5 l mleka
100 g masła
100 g mąki
50 g dowolnego sera żółtego np. Gouda lub Mozarella
Gałka muszkatołowa Prymat
Sól, Pieprz biały Prymat
Sposób przygotowania:
Na małej patelni rozpuszczamy masło dodajemy mąkę i podgrzewamy, przygotowując zasmażkę. W wysokim rondelku zagotowujemy mleko oraz śmietanę, doprawiamy gałką solą i pieprzem. Cały czas powoli gotujemy stopniowo dodając zasmażkę. Miksujemy blenderem ręcznym, aby rozprowadzić dokładnie zasmażkę do gęstości ciepłego budyniu.
Zapiekanki po polsku
Im dalej na wschód tym zapiekanki stają się coraz bardziej sycące i pożywne, np. na bazie ziemniaków, mięsa mielonego, czasem grzybów i śmietany.
Ciekawym pomysłem są też zapiekane warzywa, na przykład cukinia czy pomidory. Jednak danie typu zapiekanka to przede wszystkim okazja do łączenia smaków, kulinarnych eksperymentów. To danie, które może powstać z tego, co znajdziemy w lodówce.