Polędwica wieprzowa na śląskiej ciapkapuście, przepis z programu „Doradca Smaku”

09.06.2016
Polędwica wieprzowa na śląskiej ciapkapuście, przepis z programu „Doradca Smaku”

Polska kuchnia bogata jest w wiele potraw pochodzących z różnych regionów naszego kraju. Przykładem takiego dania jest ciapkapusta, która jest tradycyjnym przysmakiem Ślązaków. Jej wyjątkowość polega na tym, że zawarte w niej ziemniaki i kapusta są połączone, dzięki czemu konsystencja dania jest zbliżona do purée. Kminek użyty do tego dania stanowi idealne dopełnienie ciapkapusty.

To smaczne danie ze Śląska dobrze komponuje się z polędwicą. W programie mięso było obtoczone w tymianku, papryce ostrej i soli. Polędwicę smażono bez pośpiechu na patelni, dzięki czemu na talerzu Andrzeja Polana znalazły się sprężyste i jędrne kawałki mięsa.

 

Składniki:
1 polędwica wieprzowa
50 g masła
Olej rzepakowy 
Do smaku: Kminek mielony, Tymianek, Papryka ostra mielona, Sól morska, Pieprz kolorowy Prymat

Ciap kapusta:
100 g kapusty kwaszonej 
½ cebuli
4 ziemniaki

Sposób przygotowania:

Ciapkapusta: kapustę przepłukujemy i gotujemy do miękkości. Następnie odciskamy i szatkujemy. Cebulę kroimy w kostkę i zrumieniamy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy poszatkowaną kapustę. Przyprawiamy do smaku kminkiem mielonym, pieprzem i solą. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ugotowane ziemniaki i dokładnie mieszamy.

Mieszamy ze sobą tymianek, paprykę ostrą oraz pieprz i w tak przygotowanych przyprawach obtaczamy polędwicę. Polędwicę obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Następnie zdejmujemy mięso, a na patelnię dolewamy odrobinę wody, chwilę odparowujemy i zostawiamy esencję sosu. Na koniec dodajemy zimne masło, wyłączamy ogień i mieszając rozprowadzamy masło na patelni. Dosypujemy odrobinę soli.

Polędwicę przed podaniem kroimy i podajemy na ciapkapuście. Polewamy sosem z patelni.

 

Video obejrzysz TUTAJ

 

Udostepnij:

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jacenty 12.08.2016 17:16
witam dzisiaj robiłem i muszę powiedzieć że pomysł przedni, niebo w przysłowiowej gębie (a ta kapusta z ziemniakami to coś .... ). dla 4 osób polecam 10 ziemniaków i 30 dkg kapusty, kapusta minimum 15 minut we wrzątku, a jak ktoś nie lubi jak moja rodzina polędwiczki różowej w środku to po solidnym przesmażeniu (na czarno) na 15 minut na termoobieg, dalej jest soczysta ale w środku dokonana :) Danie wspaniałe po prostu :) (polędwiczka minimum 70 dkg - inaczej zabraknie :) ) SMACZNEGO :)
KORAL 10.06.2016 23:15
Zasmażka , tak się pisze Anonimie.
Anonimowy 09.06.2016 20:40
Ciaper kapusta to to akurat nie jest a raczej madziar. Ciaper kapudta to ugotowana z zasmarzka (szpyrka) z boczkiem i czoskiem
prymat