Pierś z kurczaka z burakami, granatem i ogórkami, przepis z programu „Doradca Smaku”

27.06.2016
Pierś z kurczaka z burakami, granatem i ogórkami, przepis z programu „Doradca Smaku”

Dania z piersią kurczaka dobrze smakują podane razem z soczystymi sałatkami. Andrzej Polan proponuje sałatkę, w której podstawowym składnikiem są buraczki doprawione mielonym zielem angielskim. Cała sałatka składała się z ogórków, owoców granatu i upieczonych wcześniej buraczków – taka kompozycja warzyw tworzy pyszny bukiet smakowy do obiadu.

Dla pokreślenia walorów smakowych dania Doradca Smaku przygotował sos musztardowy. Wykonał go przy użyciu musztardy krymskiej, cytryny i białek. Dzięki blendowaniu składników sos osiąga gęstą, kremową konsystencję. Aby nadać mu ładny kolor, można dodać szczyptę kurkumy.

Pierś z kurczaka została obtoczona w pikantnej przyprawie do kurczaka. Mięso było smażone kilka minut, dlatego w efekcie końcowym stało się rumiane i chrupiące.

Smacznego!

Składniki:
2 piersi z kurczaka
Olej rzepakowy 
Do smaku: Przyprawa do kurczaka pikantna, Kurkuma mielona, Liść laurowy, Ziele angielskie mielone, Sól morska, Pieprz kolorowy, Pieprz czarny Prymat

Sos musztardowy:
2 białka
1 łyżeczka Musztardy kremskiej Prymat
½ cytryny

Sałatka:
2 buraczki czerwone
Ocet 
5 g cukru kryształu
4 Ogórki kwaszone Smak
1 owoc granatu
Pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Sos aloli cytrynowo-musztardowy: do wysokiego naczynia przekładamy białka, musztardę, skórkę otartą ze sparzonej cytryny oraz sok z ½ cytryny. Całość miksujemy, wlewając powoli olej, do uzyskania gęstej konsystencji. Doprawiamy do smaku szczyptą kurkumy oraz solą.

Sałatka: buraki obieramy ze skóry, kroimy na grube plastry i układamy na blasze z pergaminem. Posypujemy zielem angielskim, solą oraz kolorowym pieprzem. Całość skrapiamy olejem, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 30 min do piekarnika nagrzanego do 150̊C. Następnie buraki przekładamy do garnka, skrapiamy octem, dodajemy cukier, połamany liść laurowy i doprawiamy do smaku solą morską i pieprzem. Całość podlewamy ciepłą wodą i chwilę marynujemy.

Do osobnej miski dodajemy pokrojone w drobną kostkę ogórki, ziarenka granatu, odrobinę oleju, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w kostkę buraki wyjęte z zalewy. Doprawiamy do smaku wg uznania solą i pieprzem. Sałatkę odstawiamy na 5 minut.

Kurczaka obtaczamy w przyprawie do kurczaka i obsmażamy na oleju ok. 3-4 min z każdej strony. Mięso podajemy z sałatką i sosem musztardowym.

 

Zobacz odcinek TUTAJ

Udostepnij:

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 29.06.2016 20:15
Jadłam :D i mąż jaki zadowolony hehe pyszne! Choć bałam się tego sosu z białka :P wyszło fenomenalne połączenie z sałatką :D Dziękuję
kd045 29.06.2016 13:06
super pomysł, coś innego ;]
bietka 28.06.2016 11:59
smaczna propozycja na obiadek : )
Anonimowy 28.06.2016 10:44
Uwielbiam kuchnię francuską i na takie smakołyki najcześciej jeżdżę z mężem w weekendy do jednej z Warszawskich restauracji. Paul ma rewelacyjne dania i chyba nic tak idealnego samej zrobić mi sie nie udało do tej pory. Ale ten przepis wydaje sie prosty i pełen fajnych sestawień smaków. Tylko zamiast kurczaka spróbuje dac kaczkę. Dzięki za inspirację!
prymat