Lato, jakie jest, każdy widzi. Niemniej owoce są zawsze, nieważne czy pada, czy akurat nadeszła fala upału. A lato to kwintesencja słodkich smaków owocowych, która choć trwa krótko, cieszy każdego amatora tych naturalnych słodyczy. Desery i słodkie wypieki z owocami potrafią przyprawić o zawrót głowy.
Lato to tradycyjne owoce leśne – maliny, poziomki, jeżyny i jagody. Obok owoców leśnych popularne są też polskie morele i brzoskwinie, a także coraz częściej uprawiana w Polsce borówka amerykańska. Oczywiście nie brakuje też tradycyjnych polskich ogrodowych przysmaków takich jak czarna i czerwona porzeczka oraz agrest i wiśnie...
Kolorowe, wakacyjne desery można komponować z dowolnie dostępnych owoców. Smaki można mieszać lub też postawić na jeden konkretny owoc. Doskonale będzie smakować zarówno beza Pavlovej z miksem owoców leśnych, jak i na przykład tort jeżynowy czy wiśniowy sorbet.
Owocowe desery w opcji banalnej
Jest wiele niezwykle prostych deserów, które wyglądają obłędnie, a smakują doskonale. Nie trzeba bowiem być mistrzem wypieków, aby przyrządzić domowy sorbet czy tartę z owocami. Zwykły budyń, bita śmietana czy domowy krem waniliowy ze świeżymi owocami są dobrym pomysłem na prosty podwieczorek czy spotkanie przy kawie z przyjaciółkami. Wystarcz taki deser pięknie podać w ładnym pucharku z listkiem mięty lub melisy i efekt gwarantowany!
Równie prostym deserem są crumble – brytyjski przysmak na bazie owoców zapieczonych pod kruszoną dodatkiem np. płatków owsianych i płatków migdałów. Crumble podawane na ciepło z gałką lodów są proste, łatwe i pyszne. To też deser uniwersalny – można wykorzystać owoce jagodowe, brzoskwinie, jak i śliwki.
Proste i niezwykle efektowne są tarty na kruchym spodzie. Wystarczy zrobić najprostsze kruche ciasto (lub wykorzystać gotowe), dodać ulubiony krem, a na wierzchu ułożyć owoce i galaretkę – chwila w lodówce i gotowe! Porada: Przygotowując kruche ciasto, zrób go więcej, użyj potrzebną ilość, a resztę poporcjuj i wstaw do zamrażalnika. Dzięki temu w każdej chwili możesz wyjąć gotowe ciasto i użyć go do słodkich wypieków.
|
Owocowe desery – wyższa szkoła cukiernicza
Przygotowanie klasycznego sernika na zimno wymaga już nieco więcej zachodu. Nawet, jeśli zrobimy go na gotowych biszkoptach, to jednak taki deser wymaga nieco więcej czasu i uwagi. Sernik na zimno kojarzy się zwykle z truskawkami, jednak świetne nadadzą się do niego wszelkiego rodzaju owoce jagodowe.
Owoce to także doskonała baza do bardziej wyszukanych deserów. Oczywiście owocowe torty dzięki połączeniu słodkich kremów, lekkiego biszkoptu i aromatycznych owoców są po prostu szczytem kulinarnej fantazji i cukierniczego kunsztu. Wymagają tez sporo pracy – przygotowanie biszkoptu, kremów oraz udekorowanie to chwila wysiłku, którego efekty potrafią być spektakularne.
Porada: Piekąc świąteczny sernik, dodajcie do masy serowej trochę bitej śmietany. Dzięki temu sernik będzie bardziej puszysty. Pamiętajcie też, aby po upieczeniu nie wyjmować sernika z piekarnika. Pozostawcie go w wyłączonym piekarniku, aby powoli ostygł. Dzięki temu ciasto nie opadnie.
Dekoracja: Jeśli nie macie pomysłu na udekorowanie deseru, proponujemy przygotowanie dekoracji karmelowej. To całkiem łatwy i szybki sposób, a co najważniejsze dekoracja jest jadalna. Wystarczy rozpuścić cukier na patelni w niewielkiej ilości roztopionego masła. Z powstałego karmelu na papierze do pieczenia wykonać dowolny wzór i pozostawić do ostygnięcia. Gotowe!
Przepis na prosty krem waniliowy: 500 ml mleka 1 laska wanilii 100 g cukru kryształ 5 żółtek 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej
|
|
Prawdziwa wanilia idealna do deserów...
Laski wanilii to doskonały dodatek do podkreślenia delikatnego charakteru owocowych deserów. Prawdziwa wanilia szczególnie dobra do domowych budyniów i kremów.
Porada: Po zeskrobaniu ziarenek z laski wanilii, zasypcie ją cukrem i zamknijcie szczelnie w szklanym pojemniku. Po kilku dniach powstanie aromatyczny cukier waniliowy.
Sposób przygotowania:
Mleko zagotować z rozkrojoną laską wanilii i połową cukru. Pozostały cukier utrzeć z żółtkami, dodać mąkę i trochę gorącego mleka, wymieszać i przelać do garnka z gotującym się mlekiem. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, aby krem nie miał grudek.
Krem ostudzić i odstawić do lodówki, aby stężał.
Ciasto z kaszy manny bez pieczenia z malinami i galaretką |
|
Drożdżówka z porzeczkami |
|
Torcik borówkowy ZEWY
|
Kasza jaglana z porzeczkami |
|
Muffinki z malinami i jeżynami |
|
Sernik z borówkami
|