Owocowe, słodkie lato...

25.07.2016
Owocowe, słodkie lato...

Lato, jakie jest, każdy widzi. Niemniej owoce są zawsze, nieważne czy pada, czy akurat nadeszła fala upału. A lato to kwintesencja słodkich smaków owocowych, która choć trwa krótko, cieszy każdego amatora tych naturalnych słodyczy. Desery i słodkie wypieki z owocami potrafią przyprawić o zawrót głowy.

Lato to tradycyjne owoce leśne – maliny, poziomki, jeżyny i jagody. Obok owoców leśnych popularne są też polskie morele i brzoskwinie, a także coraz częściej uprawiana w Polsce borówka amerykańska. Oczywiście nie brakuje też tradycyjnych polskich ogrodowych przysmaków takich jak czarna i czerwona porzeczka oraz agrest i wiśnie...

Kolorowe, wakacyjne desery można komponować z dowolnie dostępnych owoców. Smaki można mieszać lub też postawić na jeden konkretny owoc. Doskonale będzie smakować zarówno beza Pavlovej z miksem owoców leśnych, jak i na przykład tort jeżynowy czy wiśniowy sorbet.

Owocowe desery w opcji banalnej

Jest wiele niezwykle prostych deserów, które wyglądają obłędnie, a smakują doskonale. Nie trzeba bowiem być mistrzem wypieków, aby przyrządzić domowy sorbet czy tartę z owocami. Zwykły budyń, bita śmietana czy domowy krem waniliowy ze świeżymi owocami są dobrym pomysłem na prosty podwieczorek czy spotkanie przy kawie z przyjaciółkami. Wystarcz taki deser pięknie podać w ładnym pucharku z listkiem mięty lub melisy i efekt gwarantowany!

Równie prostym deserem są crumble – brytyjski przysmak na bazie owoców zapieczonych pod kruszoną dodatkiem np. płatków owsianych i płatków migdałów. Crumble podawane na ciepło z gałką lodów są proste, łatwe i pyszne. To też deser uniwersalny – można wykorzystać owoce jagodowe, brzoskwinie, jak i śliwki.

 

Owocowe, słodkie lato... Owocowe, słodkie lato...

 

 

Proste i niezwykle efektowne są tarty na kruchym spodzie. Wystarczy zrobić najprostsze kruche ciasto (lub wykorzystać gotowe), dodać ulubiony krem, a na wierzchu ułożyć owoce i galaretkę – chwila w lodówce i gotowe!

Porada: Przygotowując kruche ciasto, zrób go więcej, użyj potrzebną ilość, a resztę poporcjuj i wstaw do zamrażalnika. Dzięki temu w każdej chwili możesz wyjąć gotowe ciasto i użyć go do słodkich wypieków.

 

 

Owocowe desery – wyższa szkoła cukiernicza

Przygotowanie klasycznego sernika na zimno wymaga już nieco więcej zachodu. Nawet, jeśli zrobimy go na gotowych biszkoptach, to jednak taki deser wymaga nieco więcej czasu i uwagi. Sernik na zimno kojarzy się zwykle z truskawkami, jednak świetne nadadzą się do niego wszelkiego rodzaju owoce jagodowe.

Owoce to także doskonała baza do bardziej wyszukanych deserów. Oczywiście owocowe torty dzięki połączeniu słodkich kremów, lekkiego biszkoptu i aromatycznych owoców są po prostu szczytem kulinarnej fantazji i cukierniczego kunsztu. Wymagają tez sporo pracy – przygotowanie biszkoptu, kremów oraz udekorowanie to chwila wysiłku, którego efekty potrafią być spektakularne.

Porada: Piekąc świąteczny sernik, dodajcie do masy serowej trochę bitej śmietany. Dzięki temu sernik będzie bardziej puszysty. Pamiętajcie też, aby po upieczeniu nie wyjmować sernika z piekarnika. Pozostawcie go w wyłączonym piekarniku, aby powoli ostygł. Dzięki temu ciasto nie opadnie.

Dekoracja: Jeśli nie macie pomysłu na udekorowanie deseru, proponujemy przygotowanie dekoracji karmelowej. To całkiem łatwy i szybki sposób, a co najważniejsze dekoracja jest jadalna. Wystarczy rozpuścić cukier na patelni w niewielkiej ilości roztopionego masła. Z powstałego karmelu na papierze do pieczenia wykonać dowolny wzór i pozostawić do ostygnięcia. Gotowe!

 

 

 

Przepis na prosty krem waniliowy:

500 ml mleka

1 laska wanilii

100 g cukru kryształ

5 żółtek

3 łyżki mąki pszennej

3 łyżki mąki ziemniaczanej

 

Owocowe, słodkie lato...

Owocowe, słodkie lato... 

 

Prawdziwa wanilia idealna do deserów...

Laski wanilii to doskonały dodatek do podkreślenia delikatnego charakteru owocowych deserów. Prawdziwa wanilia szczególnie dobra do domowych budyniów i kremów.

Porada: Po zeskrobaniu ziarenek z laski wanilii, zasypcie ją cukrem i zamknijcie szczelnie w szklanym pojemniku. Po kilku dniach powstanie aromatyczny cukier waniliowy.

Sposób przygotowania:

Mleko zagotować z rozkrojoną laską wanilii i połową cukru. Pozostały cukier utrzeć z żółtkami, dodać mąkę i trochę gorącego mleka, wymieszać i przelać do garnka z gotującym się mlekiem. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając, aby krem nie miał grudek.

Krem ostudzić i odstawić do lodówki, aby stężał.

 

 Jeżynowy (lub malinowy) tort urodzinowy

Owocowe, słodkie lato...

Owocowe, słodkie lato...

 Ciasto drożdżowe ze śliwkami

Owocowe, słodkie lato...

Owocowe, słodkie lato...  Owocowe, słodkie lato...Owocowe, słodkie lato...  Owocowe, słodkie lato...  Owocowe, słodkie lato...Owocowe, słodkie lato...  Owocowe, słodkie lato...

Ciasto z kaszy manny bez pieczenia z malinami i galaretką

 Owocowe, słodkie lato...

Drożdżówka z porzeczkami

 Owocowe, słodkie lato...

Torcik borówkowy ZEWY

 

 Owocowe, słodkie lato...  Owocowe, słodkie lato...Owocowe, słodkie lato...  Owocowe, słodkie lato...  Owocowe, słodkie lato...Owocowe, słodkie lato...  Owocowe, słodkie lato...

Kasza jaglana z porzeczkami

 Owocowe, słodkie lato...

Muffinki z malinami i jeżynami

 Owocowe, słodkie lato...

Sernik z borówkami

 

Udostepnij:

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ilona_eS 26.07.2016 11:43
same smakowitości :)
bietka 25.07.2016 16:27
takie pyszności to ja lubię :)
prymat