Stałym punktem menu kuchni hiszpańskiej są skorupiaki: krewetki, homary, kraby, langusty i jeżokraby, zwane morskimi pająkami. Wśród mięczaków największym powodzeniem cieszą się ośmiornice i kalmary. Szczególną popularnością wśród smakoszy owoców morza cieszą się małże.
Owoce morza są często serwowane w formie wykwintnej przystawki. W resturacjach popularne są smażone krewetki, czy małże w czosnkowo- cebulowym sosie, podlewane białym winem. Skosztować możemy również tradycyjnej sałatki z owoców morza i pomidorków, polanej sosem vinaigrette. Nie sposób nie wspomnieć też o popularnej potrawie jednogarnkowej Zarzuela, w ktorej znaleźć się muszą małże i krewetki.
Z cyklu dania kuchni hiszpańskiej prezentujemy przepis Roberta Sowy:
KREWETKI KRÓLEWSKIE I OŚMIORNICE Z PATELNI Z POMIDORAMI I ZIOŁAMI
Składniki dla 4 osób:
400 g krewetek Black Tiger 16/20
200 g ugotowanych ośmiornic
1 cebula
Miąższ z 4 pomidorów
Kilka listków świeżej bazylii
3 pokrojone w plastry ząbki czosnku
Sok z 1 cytryny
½ szklanki białego wina
2 łyżki masła ziołowego
1 posiekana czuszka
¼ szklanki oliwy z oliwek
Sól, biały pieprz
Sposób przygotowania:
Posiekaną cebulę i czosnek zeszklić na oliwie z oliwek, dodać umyte i oczyszczone krewetki oraz ośmiornice i smażyć 5 minut. Następnie dodać miąższ z pomidorów, czuszkę, sok z cytryny, białe wino i dusić kolejne 5 minut. Dodać masło ziołowe i świeżą bazylię, doprawić do smaku solą i białym pieprzem. Podawać z ryżem długoziarnistym lub ciepłą białą bagietką.
Tymczasem jeszcze przez dwa dni oczekujemy na zgłoszenia do konkursu "Pokaż swoją kulinarną osobowość", w której nagrodą jest wycieczka do Barcelony.