Ogórek nieodłącznie kojarzony z wszelkiego rodzaju sałatkami czy mizerią, od niedawna zajmuje topowe miejsca na listach orzeźwiających napojów.
Grunt, że świeży
Ogórek, choć składa się przede wszystkim z wody, ma swój własny delikatny smak. O wiele intensywniejszy jest aromat świeżo obranego warzywa. Ogórek jest szeroko dostępny i tani, a ten nasz polski z gruntu smakuje wybornie.
Nowoczesna kuchnia poleca łączyć go z równie odświeżającą świeżą kolendrą czy miętą. Świetnie podkreślają one walory tego warzywa i nadają mu niecodziennego charakteru.
Nie tylko mizeria
Świeży smak ogórka znajduje uznanie w wakacyjnej kuchni szczególnie, kiedy rządzą upały. Choć w polskiej kuchni ogórki kojarzą się niemal tylko z mizerią czy jako plasterek dekorujący kanapkę, warto docenić ten smak, niską kaloryczność i nawadniające właściwości, szczególnie podczas fali upałów.
W kuchni polskiej ogórek jest często dodawany do sałatek, szczególnie na bazie świeżych warzyw. Jest obowiązkowym składnikiem choćby sałatki greckiej czy greckiego sosu czosnkowego – tzatzyki. Ogórek jako pełne wody warzywo, a do tego o odświeżającym smaku sprawia, że to doskonała baza do lekkiego, wakacyjnego chłodnika, który doprawiony miętą lub kolendrą będzie ciekawym urozmaiceniem na lunch w upalny dzień czy lekką kolację w gorący wieczór. Ogórek to świetna przekąska zamiast paluszków czy chipsów. Obrane i pokrojone w słupki ze szczyptą soli zostaną zjedzone równie szybko jak tradycyjna mniej zdrowa słona przekąska.
Alternatywnym sposobem wykorzystania ogórka jest orzeźwiający napój. Plasterek ogórka dodany do szklanki wody nada jej intrygujący i orzeźwiający smak.