Już w tę niedzielę spotykamy się w Radomsku, gdzie odbędzie się IV Ogólnopolski Festiwal Zalewajki.
Smak Radomszczańskiej Zalewajki jest wyjątkowy, a jej wielowiekowy sekret tkwi w domowym żurku oraz aromacie dodawanych do niej suszonych grzybów (gąsek). Znana i uwielbiana - trafiła na Listę Produktów Tradycyjnych, będąc jednocześnie wciąż silnie związana z Radomskiem.
Jeśli jeszcze nie poznaliście smaku tej potrawy, albo jesteście wręcz jej miłośnikami to gorąco zapraszamy Was 8 września, w niedzielę na Festiwal Zalewajki w Radomsku. Wielkie rozpoczęcie nastąpi w Parku Solidarności o godzinie 12.00. W programie zapowiadane są liczne atrakcje: degustacje, debiut zalewajki po zbójnicku, gotowanie w wielkim kotle rekordowej ilości zalewajki, pokazy sztuki kulinarnej w wykonaniu znanych szefów kuchni, warsztaty kulinarne dla dzieci pod hasłem „Jedzmy zdrowo – kolorowo” oraz liczne konkursy i zabawy, które zwieńczone zostaną koncertem Haliny Kunickiej.
Tymczasem polecamy nasz przepis na Zalewajkę:
Zalewajka
Składniki:
60 dag ziemniaków
1 Liść laurowy Prymat
Po 5 ziaren Pieprzu czarnego i Ziela angielskiego Prymat
3 szklanki żuru lub soku z kiszonej kapusty
1 cebula
5 dag słoniny lub tłustego boczku
1 łyżeczka Czosnku granulowanego Prymat
Przyprawa do potraw Kucharek do smaku
1 łyżeczka mąki
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, zalać w garnku trzema szklankami posolonej wody, dodać przyprawy i gotować 20 min. Następnie wlać żur lub sok z kapusty i zagotować. Słoninę pokroić, stopić, dodać pokrojoną cebulę, a gdy się zrumieni, wsypać mąkę i wymieszać. Połączyć z zupą, dodać do smaku przyprawę Kucharek, czosnek granulowany i zagotować. Podawać z chlebem razowym.