Ta odsłona cukinii zaskoczy pewnie nawet fanów słodkości. To coś dla miłośników eksperymentowania ze smakiem, niebanalna propozycja połączenia cukinii z białą czekoladą, orzechami oraz wanilią. Spróbujecie?
Chociaż ta propozycja jest bardzo nowatorska, to jednak nie jest w kuchni totalną innowacją. Wytrawne i słodkie smaki przy użyciu odpowiedniej receptury bardzo dobrze ze sobą współgrają. Wystarczy raz spróbować, aby wiedzieć, czy tego rodzaju smaki nam odpowiadają. Jedno jest pewne. Tarta jest miękka i sprężysta, a to dzięki dodatkowi budyniu waniliowego.
Poniżej „krok po kroku” tajniki przygotowania tego dania odsłania przed nami Łukasz Konik, który do kulinariów podchodzi z dużą lekkością i świeżym spojrzeniem.
Krok 1 – lista zakupów
ciasto:
300 g mąki pszennej
200 g schłodzonego masła
100 g cukru pudru
1 żółtko
1 łyżka śmietany 18 proc.
sól
masło i bułka tarta do wysmarowania i posypania formy
farsz:
1 szt. (ok. 300 g) cukinii
1/4 szklanki brandy
1 opakowanie budyniu waniliowego
3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 tabliczka posiekanej białej czekolady
Krok 2 – przygotowanie ciasta
Na stolnicę przesiej mąkę i cukier puder, dodaj sól, małe kawałki masła i wszystko posiekaj, by powstały drobne okruchy. Kiedy składniki będą miały konsystencję mokrego piasku, dodaj jajko i śmietanę. Wyrabiaj ciasto, aż powstanie jednolita masa. Zawiń ją w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Krok 3
Formę do tarty wysmaruj tłuszczem i posyp cienką warstwą bułki tartej.
Krok 4
Schłodzone ciasto rozwałkuj, nawiń na wałek, przenieś do formy, dociśnij i przytnij brzegi.
Krok 5
Na ciasto połóż folię aluminiową, a wierzch wysyp fasolą, ryżem lub specjalnymi ciężarkami do pieczenia - dzięki temu podczas pieczenia spód tarty nie wyrośnie.
Krok 6
Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i przestudź.
Krok 7 – przygotowanie farszu
Cukinię umyj i zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Odciśnij i dodaj brandy, odstaw na około 30 minut. Budyń przygotuj według instrukcji na opakowaniu, a pod koniec gotowania dodaj cukinię, orzechy i czekoladę. Wymieszaj i zdejmij z ognia.
Krok 8
Gotową masę przełóż na upieczoną i przestudzoną tartę, następnie ponownie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i piecz przez 20-30 minut. Gdy ostygnie, obficie posyp cukrem pudrem.
Krok 9 – rada
Tartę możesz przygotować w wersji bez alkoholu - wówczas nie odciskaj startej cukinii z soku.