Składniki:
2 jajka
¼ litra mleka
1 żółtko
125 g mąki
125 g masła
1 łyżka cukru pudru
1 pomarańcza
50 g cukru
sok z 1 pomarańczy
olej
Cynamon mielony Prymat
W dużej misce przygotowujemy ciasto do naleśników. Do dużej miski wbijamy 2 jajka oraz żółtko i roztrzepujemy.
Dodajemy powoli mąkę i mieszamy, a następnie powoli dolewamy mleko i mocno mieszamy tak, aby pozbyć się grudek. Na końcu dodajemy cukier puder.
W rondelku rozpuszczamy masło i zostawiamy do lekkiego wystudzenia.
Jeżeli w cieście pozostały nam jeszcze jakieś grudki przecedzamy przez sito. Do gładkiej masy na ciasto dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło. Ciasto odkładamy do lodówki na około 15 minut.
Następnie z pomarańczy cieniutko ścinamy skórkę i drobno kroimy.
Aby zrobić karmel na patelni rozpuszczamy masło i dolewamy sok pomarańczowy. Zmniejszamy ogień i doprawiamy cynamonem.
Rozgrzewamy patelnię do naleśników, smarujemy lekko olejem i smażymy cienkie naleśniki.
Aby dokończyć karmel - do odparowanego soku z masłem dosypujemy cukier kryształ, dorzucamy wcześniej przygotowaną skórkę z pomarańczy i czekamy aż wszystko się połączy.
W tym czasie naleśniki na talerzach składamy na cztery i polewamy gotowym karmelem.
Dekorujemy listkami melisy i delikatnie, dla ozdoby posypujemy cynamonem. Bon apetit