Odc.16: Łopatka jagnięca z czarnymi i zielonymi oliwkami

Składniki:
1 łopatka jagnięca
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 obrane ze skóry pomidory
50 g Oliwek czarnych Smak
50 g Oliwek zielonych Smak
20 g koncentratu pomidorowego
olej
30 ml białego wytrawnego wina
1 szklanka wody
mąka
Tymianek Prymat
Przyprawa do gulaszu Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Łopatkę bez kości przyprawiamy solą i pieprzem.
Cebule i czosnek kroimy w kostkę, a następnie smażymy na odrobinie oleju. Obrane ze skóry pomidory kroimy na kawałki.
Gdy cebula zacznie się rumienić, a patelnia będzie dobrze rozgrzana dodajemy mięso. Przyprawiamy tymiankiem.
Gdy mięso ładnie się zrumieni dolewamy wino, ...
...oprószamy mąka ...
...i dodajemy pomidory.
Na koniec dolewamy 1 szklankę wody.
Łopatkę przekładamy do naczynia żaroodpornego i posypujemy przyprawą do gulaszu.
Do pozostałego na patelni sosu dodajemy pół łyżki koncentratu pomidorowego i mieszamy. Mięso polewamy przygotowanym sosem i wkładamy do nagrzanego do 180-190 stopni piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut w zależności od wagi mięsa.
Po wyjęciu z piekarnika, przelewamy pozostały sos do rondla, dodajemy oliwki i mieszamy.
Łopatkę kroimy na plastry.
Wykładamy na półmisek i polewamy sosem. Bon apetit.
Komentarze (0)