Z masłem czosnkowym w foremkach
1 puszka ślimaków,
3-4 ząbki czosnku,
2 szalotki,
150 g masła,
Świeża natka pietruszki.
Z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami
1 puszka ślimaków,
3-4 ząbki czosnku,
2 szalotki,
150 g masła,
Świeża natka pietruszki,
Pomidory suszone,
220 ml śmietany,
100 ml białego wina,
Kminek mielony Prymat,
Pieprz cytrynowy Prymat,
Olej,
Do smaku: sól, Pieprz czarny mielony Prymat.

Ślimaki odcedzamy na sitku, a następnie płuczemy. Czosnek kroimy w małe kawałeczki.

Jedną szalotkę siekamy,

...a następnie razem czosnkiem wrzucamy do blendera i blendujemy.

Dodajemy posiekaną natkę pietruszki oraz część masła i dokładnie blendujemy.

Masło czosnkowe wykładamy do miseczki, w której jest reszta zwykłego masła i mieszamy ręcznie doprawiając solą, pieprzem i kminkiem mielonym.

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną szalotkę, a następnie dorzucamy odcedzone i opłukane ślimaki. Smażymy 3-5 minut przyprawiając solą i pieprzem.
Ślimaki z masłem czosnkowym

Po tym czasie zdejmujemy ślimaki i czekamy aż trochę ostygną.

Następnie bierzemy formę (po 6 dołeczków) i do każdego wkładamy ślimaka.

Następnie na każdego ślimaka nakładamy masło.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy do czasu aż masło się rozpuści i zacznie bulgotać (ok. 10 minut).

Po tym czasie wyjmujemy z ślimaki z piekarnika i ustawiamy formę na talerzu. Bon apetit!
Ślimaki z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami

Do ślimaków na patelnię wlewamy białe wino

oraz kilka łyżek śmietany.

Do tak rozgrzanego sosu dodajemy powoli masło czosnkowe delikatnie mieszając.

Przyprawiamy pieprzem cytrynowym. Zdejmujemy z ognia (nie dopuszczamy do zagotowania się sosu) i pozwalamy potrawie „dojść”.

Suszone pomidory wyjmujemy ze słoika, osuszamy z oleju ręcznikiem papierowym.

Ślimaki z patelni układamy na talerzu, polewamy sosem, na wierzch kładziemy kilka suszonych pomidorów.

Bon apetit!