Składniki na 2 porcje:
600 g ziemniaków,
30 g suszonych borowików,
Masło,
Olej,
Gałka muszkatołowa Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat,
Sól morska Prymat.
Namoczone grzyby chwilę gotujemy żeby były miękkie. Kroimy je w cienkie paseczki.
Podsmażamy przez 3-4 minuty na rozgrzanym oleju, przyprawiamy solą i pieprzem. Po tym czasie wykładamy do osobnego naczynia i pozwalamy ostygnąć.
Do miski wsypujemy starte ziemniaki.
Przyprawiamy solą, pieprzem czarnym mielonym oraz gałką muszkatołową. Wszystko mieszamy.
Do ziemniaków dodajemy ostudzone grzyby.
Na patelni rozpuszczamy olej z odrobiną masła...
...i smażymy masę ziemniaczaną aż się zarumieni i wytworzy się „skorupa”.
Przekładamy placek na drugą stronę i dalej smażymy ok. 2-3 minuty.
Zależnie od grubości placka – można go również jeszcze włożyć do piekarnika rozgrzanego do ok. 170 – 180 stopni na ok. 4 minuty.
Po tym czasie placki wykładamy na talerz, dekorujemy i podajemy. Bon apetit!