Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowsze przepisy Michela Morana. SPRAWDŹ

Odc. 5. Fondant czekoladowy z ostrą papryką

Odc. 5. Fondant czekoladowy z ostrą papryką

Fondant czekoladowy z ostrą papryką

 

(danie dla 4 osób)
 
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady 70%
120 g masła
90 g cukru
5 jajek
2 łyżki mąki
1 papryczka chilli
Papryka ostra mielona Prymat
Cynamon mielony Prymat
Cukier puder

 

Sposób przyrządzenia:

 

Odc. 5. Fondant czekoladowy z ostrą papryką

Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do czekolady dodajemy masło i mieszamy. 

 

Odc. 5. Fondant czekoladowy z ostrą papryką

Do miski wbijamy 4 całe jajka oraz 1 żółtko i dokładnie roztrzepujemy dodając cukier. Smarujemy masłem foremki do zapiekania.

 

Odc. 5. Fondant czekoladowy z ostrą papryką

Odstawiamy czekoladę do lekkiego przestudzenia.

 

Odc. 5. Fondant czekoladowy z ostrą papryką

Następnie do czekolady dodajemy masę jajeczną...

 

Odc. 5. Fondant czekoladowy z ostrą papryką

...a później 2 łyżki mąki i energicznie mieszamy w celu uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy szczyptę ostrej papryki.

 

Odc. 5. Fondant czekoladowy z ostrą papryką

Masę wlewamy do przygotowanych foremek...

 

Odc. 5. Fondant czekoladowy z ostrą papryką

...i wstawiamy na środkowy poziom piekarnika na około 10-11 minut w temperaturze 180-190 stopni C.

 

Odc. 5. Fondant czekoladowy z ostrą papryką

Gotowe fondant posypujemy cukrem pudrem i cynamonem, a na wierzchu kładziemy cienki plasterek papryczki chili.

 

Odc. 5. Fondant czekoladowy z ostrą papryką

Bon apetit.

08.03.2013 23:01
super!!! prosto a wykwintnie, nabrałam ochoty do gotowania :) el

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak