Fondant czekoladowy z ostrą papryką
(danie dla 4 osób)
Składniki:
200 g gorzkiej czekolady 70%
120 g masła
90 g cukru
5 jajek
2 łyżki mąki
1 papryczka chilli
Papryka ostra mielona Prymat
Cynamon mielony Prymat
Cukier puder
Sposób przyrządzenia:
Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. Do czekolady dodajemy masło i mieszamy.
Do miski wbijamy 4 całe jajka oraz 1 żółtko i dokładnie roztrzepujemy dodając cukier. Smarujemy masłem foremki do zapiekania.
Odstawiamy czekoladę do lekkiego przestudzenia.
Następnie do czekolady dodajemy masę jajeczną...
...a później 2 łyżki mąki i energicznie mieszamy w celu uzyskania jednolitej masy. Na koniec dodajemy szczyptę ostrej papryki.
Masę wlewamy do przygotowanych foremek...
...i wstawiamy na środkowy poziom piekarnika na około 10-11 minut w temperaturze 180-190 stopni C.
Gotowe fondant posypujemy cukrem pudrem i cynamonem, a na wierzchu kładziemy cienki plasterek papryczki chili.
Bon apetit.