Składniki na 2 porcje:
1 kg ziemniaków,
150 g boczku wędzonego,
150 g sera ementaler,
ok. 1 l mleka,
400 ml śmietanki 36%,
1-2 ząbki czosnku,
Gałka muszkatołowa mielona Prymat,
Chili pieprz cayenne Prymat,
Przyprawa do ziemniaków Prymat,
Sól morska Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat.
Obrane ziemniaki kroimy w plastry o grubości ok. 3-4 mm. Wrzucamy je do miski.
200 ml śmietany i mleko wlewamy do garnka.
Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową,
przyprawą do ziemniaków oraz chili.
Całość mieszamy. Wrzucamy ziemniaki które będą grzały się w sosie ok. 10-15 minut i przykrywamy garnek przykrywką. Mleko ze śmietaną ma przykrywać wszystkie ziemniaki. Nie gotujemy ziemniaków, a jedynie zagrzewamy – mają pozostać al dente.
W tym czasie na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu) podsmażamy boczek. Gdy już będzie gotowy, przekładamy go do innego naczynia.
Przeciętym ząbkiem czosnku nacieramy dno naczynia żaroodpornego, a następnie kroimy go drobniutko.
Posiekany czosnek dodajemy do grzejących się ziemniaków.
Po 15 minutach wykładamy ziemniaki do naczynia żaroodpornego i posypujemy smażonym boczkiem.
Do pozostałego w garnku sosu dolewamy śmietanę 36%, mieszamy, a następnie zalewamy ziemniaki.
Naczynie przykrywamy folią aluminiową i całość wstawiamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni na ok. 20 – 40 minut.
Ważne jest, żeby po ok. 15 minutach sprawdzić czy zapiekanka nie będzie za sucha. W razie potrzeby można dolać mleczno-śmietanowego sosu.
Korzystając z tego, że wyjęliśmy zapiekankę z piekarnika, posypujemy całość równomiernie startym serem ementaler.
Zapiekankę znowu wstawiamy do piekarnika. Pieczemy tak długo, aż ser się roztopi, równomiernie pokryje ziemniaki i nabierze złocistego koloru. Wówczas zapiekanka jest gotowa.
Bon apetit!