Składniki na 2 porcje:
600 g żabnicy,
5 pomidorków cherry,
1 cukinia,
1 bakłażan,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
1 papryka czerwona,
50 g Oliwek czarnych Smak,
50 g Oliwek zielonych Smak,
Zioła prowansalskie Prymat,
Oregano Prymat,
Tymianek Prymat,
Liść laurowy Prymat,
100 ml sosu pomidorowego,
Oliwa z oliwek,
Sól morska Prymat,
Pieprz czarny mielony Prymat.
Rybę obieramy z zewnętrznej skóry,
wykrawamy kręgosłup i rozkrawamy ją na dwie połowy.
Każdą połowę obieramy ze wszystkich warstw skóry,
a powstałe filety kroimy na dwie połówki.
Żabnicę przyprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz ziołami prowansalskimi.
Następnie podsmażamy na rozgrzanej oliwie z oliwek...
...po 2-3 minuty z obu stron. Po podsmażeniu, kawałki żabnicy o podobnej grubości (te większe) układamy w naczyniu żaroodpornym.
Następnie przygotowujemy ratatouille. Cebulę kroimy w kostkę. To samo robimy z czosnkiem, papryką, cukinią i bakłażanem. W garnku podgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek.
Wrzucamy cebulę, czosnek, paprykę i bakłażana. Całość mieszamy i smażymy.
Po kilku minutach dodajemy cukinię.
Całość doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i dwoma listkami laurowymi. Mieszamy.
Teraz dodajemy pomidorki cherry pokrojone na połówki.
Wlewamy sos pomidorowy i wszystko ze sobą mieszamy.
Smażymy kilka minut pilnując by warzywa zostały przygotowane al dente.
Grubsze kawałki żabnicy w naczyniu żaroodpornym wstawiamy do piekarnika ustawionego na ok. 160-170 stopni C. Pieczemy ok. 3 minuty. Po tym czasie przekładamy rybę na drugą stronę i dodajemy pozostałe dwa cieńsze kawałki. Pieczemy kolejne 3 minuty.
Przed wydaniem dania do ratatouille dodajemy pokrojone czarne i zielone oliwki.
Mieszamy.
Sos wykładamy na talerze, a na niego układamy kawałki żabnicy.
Bon apetit!