W czwartym odcinku "Doradca Smaku" pokazał jak przyrządzić Warzywa grillowane po nicejsku. Prezentujemy przepis z programu. Oglądajcie nas od poniedziałku do piątku o godz. 18.55 oraz następnego dnia o godz. 7.50 w TVN.
Warzywa grillowane po nicejsku
(danie dla 2 osób)
Składniki:
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
1 bakłażan
1 cukinia
1 cebula
20 g czarnych oliwek
20 g zielonych oliwek
1 mała puszka filetów anchois
50 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
Zioła prowansalskie Prymat
Oregano Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Z papryki usuwamy gniazda nasienne,
a następnie kroimy w ćwiartki.
Następnie polewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, ziołami prowansalskimi i grillujemy.
Zgrillowane papryki przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pokrojonego w plasterki bakłażana przyprawiamy tak samo jak paprykę i grillujemy. Następnie tak samo postępujemy z pokrojoną w plasterki cukinią.
W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian paprykę, bakłażana i cukinie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 5-7 minut.
W tym czasie drobno kroimy oliwki oraz czosnek. Cebulę siekamy w kostkę.
Na patelni z odrobiną oliwy smażymy cebulę, następnie dodajemy czosnek i oliwki, doprawiamy solą do smaku.
Po wyjęciu z piekarnika warzywa posypujemy cebulą z oliwkami i czosnkiem, a na wierzch układamy fileciki anchois. Bon apetit.