Składniki:
2 piersi z kurczaka
200 g ryżu jaśminowego
1 cebula
2 plastry ananasa
1 jabłko
Garstka rodzynek
Olej
Świeża mięta
Papryka ostra Prymat
Pieprz kolorowy Prymat
Przyprawa Curry Prymat
Liść laurowy Prymat
Tymianek Prymat
Kostka Rosół z kury Kucharek
400 ml wody
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
SOS:
1 cebula
1 jabłko
1 plaster ananasa
Olej do smażenia
Białe wino wytrawne
125 ml śmietany 36%
masło
Cebulę...
i ananasa siekamy w drobne kawałeczki.
Jabłko dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kosteczkę. Rodzynki wsypujemy do miseczki i zalewamy wodą żeby się namoczyły.
Do garnka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy na nim posiekaną cebulę, ananasa i jabłko
Po chwili wsypujemy do garnka ryż
i wszystko dokładnie mieszamy. Przyprawiamy szczyptą tymianku, jednym listkiem laurowym i szczyptą curry.
Do podsmażonego ryżu wlewamy osoloną wodę, dodajemy kostkę rosołową, mieszamy i czekamy aż się zagotuje. Gdy ryż zaczyna się gotować, przykrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Po około 15 – 20 minutach gdy ryż będzie miękki wyciągamy garnek z piekarnika i dokładnie mieszamy.
W tym czasie przygotowujemy kurczaka i sos. Piersi z kurczaka kroimy w cienkie plastry...
i przyprawiamy solą oraz ostrą mieloną papryką Prymat.
Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażamy plastry kurczaka z obu stron.
Następnie przygotowujemy sos. Cebulę, ananasa i jabłko kroimy w drobną kosteczkę. Na patelnię na której smażyliśmy kurczaka wrzucamy pokrojone składniki i smażymy. Wszystko zalewamy odrobiną białego wytrawnego wina i pozwalamy odparować.
Sos doprawiamy szczyptą curry i mieloną ostrą papryką.
Na końcu dolewamy śmietanę, mieszamy i po ok. 1 minucie sos jest gotowy.
Zdejmujemy patelnię z ognia i do sosu dodajemy kurczaka, żeby się chwilę w nim poddusił.
Wyjmujemy ryż z piekarnika i dodajemy odrobinę masła.
Dorzucamy rodzynki i mieszamy.
Kurczaka polanego sosem podajemy na talerzu przyozdobionym listkiem mięty. Ryż przesypujemy do miseczki i oba dania podajemy razem. Bon apetit!