Jeśli macie ochotę na rybę, ale przygotowaną inaczej niż zwykle, to mamy dla Was wspaniałą podpowiedź. Dorsz zapiekany pod serem gruyere - to znakomite danie, którego przygotowanie nie potrwa długo, a efekt będzie wyśmienity. Zapraszamy i życzymy smacznego!
Składniki:
dla 2 osób
300 g filetu z dorsza
100 ml śmietany
1 litr wody
½ litra mleka
300 g ugotowanych ziemniaków
2 ząbki czosnku
100 g sera gruyere
oliwa z oliwek
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Dorsza wymoczyć 15 minut w wodzie, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Rybę wrzucamy do gotującej się wody z dodatkiem mleka, po to aby dorsz pozostał biały i gotujemy 2-3 minuty. Ugotowane ziemniaki rozdrabniamy w miseczce za pomocą widelca. Ryba i ziemniaki powinny być w ilości pół na pół, Następnie do ziemniaków dodajemy 1 łyżeczkę oliwy, posiekany czosnek i mieszamy. W międzyczasie smarujemy oliwą z oliwek foremki do zapiekania. Odcedzamy dorsza i powoli łączymy rybę z ziemniakami. Następnie dodajemy dwie i pół łyżki śmietany, odrobinę soli, pieprz biały i gałkę muszkatołową. Wyrobioną masę nakładamy do wcześniej przygotowanych foremek. Na wierzch polewamy jeszcze po 1 łyżce śmietany. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180-190 stopni C. Gdy zapiekanka jest już prawie gotowa posypujemy ją z wierzchu serem gruyere. Możemy użyć też ementalera, lub dowolnego żółtego sera. Gdy ser zacznie się przypiekać, wyciągamy zapiekankę z piekarnika, dekorujemy i podajemy. Bon apetit.
Oglądajcie nas od poniedziałku do piątku o godz. 18.55 w TVN.