Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Odc. 27: Domowy pasztet z królikiem

Odc. 27: Domowy pasztet z królikiem

Składniki:

100 g combra z królika
400 g mielonego mięsa z królika
400 g mielonej karkówki
400g mielonej cielęciny
250 g boczku wędzonego
2 jajka
2 szalotki
40 ml wina porto
Przyprawa do pieczeni Prymat
Majeranek otarty Prymat
Chrzan tarty Smak
Natka pietruszki
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

1

Do miski wrzucamy mielone mięso królika, mięso wieprzowe i cielęcinę, a następnie wbijamy 1 jajko i jedno samo żółtko.

 

2

Mięso przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i przyprawą do pieczenia.

 

3

Dodajemy pokrojoną szalotkę i posiekaną natkę pietruszki.

 

4

Dolewamy ok. 40 ml wina i mieszamy.

 

5

Prostokątną formę do pasztetu wykładamy paskami boczku tak, żeby jego fragmenty wystawały poza formę.

 

6

W piekarniku przygotowujemy kąpiel wodną. Formę wypełniamy mięsem i gdy już będzie do połowy pełna, kładziemy na farszu pokrojony w paski, osolony comber.

 

6

Następnie wykładamy resztę farszu i nakrywamy fragmentami boczku, które wystawały na zewnątrz.

 

7

Przykrywamy formę pokrywką i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 130 – 140 stopni na ok. godzinę.

 

8

Po tym czasie wyjmujemy pasztet z piekarnika.

 

9

Czekamy aż wystygnie, kroimy i układamy na udekorowanych talerzach.

 

10

Podajemy z dodatkiem tartego chrzanu. Bon apetit!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak