W kolejnym odcinku "Doradca Smaku" proponujemy wyjątkowy sposób na "Hamburgera domowego". Prezentujemy przepis z programu. Oglądajcie nas od poniedziałku do piątku o godz. 18.55 w TVN.
Składniki:
300 g posiekanej wołowiny
1 mała sałata
40 g boczku
1 pomidor
2 bułki do hamburgerów
2 jajka
majonez
keczup
olej
Przyprawa do mięsa mielonego Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Kroimy drobno sałatę i mieszamy ją z majonezem. Pomidory kroimy w niezbyt grube plastry. Doprawiamy mięso solą, pieprzem, papryką słodką i przyprawą do mięsa mielonego. Na suchej patelni smażymy boczek. Z mięsa formujemy hamburgery o grubości 1 centymetra. Zdejmujemy z patelni usmażony boczek i smażymy steki. Mięso powinno pozostać lekko krwiste w środku. Do piekarnika z funkcją grillowania od góry wstawiamy bułki by lekko się zrumieniły. Następnie bułki smarujemy ketchupem, kładziemy na nich boczek, sałatę, plaster pomidora, a na wierzchu kładziemy stek i pozostały boczek. Całość wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni C na ok. 2 minuty. W międzyczasie na patelni z odrobiną oleju smażymy jajka sadzone. Wyciągamy z piekarnika hamburgery, na wierzch kładziemy jajko, przykrywamy wierzchem bułki i podajemy. Bon apetit.