Ciekawy pomysł na świąteczną zupę rybną z szafranem prezentuje "Doradca Smaku". Więcej przepisów codziennie o godz. 18.55 i 7.50 w TVN
Składniki:
100 g pstrąga
100 g szczupaka
100 g barramundi
1 cebula
1 por
1 seler naciowy
1 marchewka
Goździki Prymat
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Ziele angielskie Prymat
Szafran nitki Prymat
Koperek
Olej
10 ml wytrawnego białego wina
Sól morska Prymat
do smaku: Pieprz czarny mielony Prymat
Pora i selera kroimy
...i podsmażamy w garnku na odrobinie oleju.
Ryby oczyszczamy z łusek i ości
...po czym kroimy na niezbyt duże kawałki.
Do podsmażonych warzyw wrzucamy ości i dalej smażymy.
Dolewamy białe wino, gdy zacznie się gotować dodajemy wodę ponad wysokość warzyw. Następnie doprawiamy solą, gałką muszkatołową, dodajemy 3 goździki wbite w polówkę cebuli i kilka ziaren ziela angielskiego.
Po 20 minutach przecedzamy zupę. Marchewki kroimy w ukośne plasterki. Do klarownego wywaru wrzucamy marchewki. Gdy marchewka będzie al dente dodajemy posolone kawałki szczupaka i barramundi.
Na sam koniec dodajemy pstrąga i szafran.
Podajemy udekorowane świeżym koperkiem. Bon apetit.