Odc. 13. Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami i octem malinowym

22.03.2013
Odc. 13. Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami i octem malinowym

"Doradca Smaku" jak zwykle przygotował wyśmienity przepis - Sałatkę z wątróbką drobiową z orzechami włoskimi i octem malinowym. Prezentujemy jak przyrządzić danie krok po kroku. Oglądajcie nas od poniedziałku do piątku o godz. 18.55 w TVN oraz powtórki o godz. 7.50

 

Składniki:
250 g wątróbki drobiowej
olej
masło
1 sałata rzymska
2 szalotki
olej rzepakowy
5 pomidorków cherry
75 g orzechów włoskich
100 ml octu malinowego
Zioła prowansalskie Prymat
Natka pietruszki suszona Prymat
Sól morska Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat

 

 

Odc. 13. Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami i octem malinowym

Z sałaty rzymskiej odkładamy 2-3 liście do dekoracji, resztę grubo szatkujemy.

 

Odc. 13. Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami i octem malinowym

Szalotki kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy olej z odrobiną masła.

 

Odc. 13. Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami i octem malinowym

Wątróbkę doprawiamy solą i pieprzem.

 

Odc. 13. Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami i octem malinowym

Na mocno rozgrzaną patelnie wrzucamy wątróbkę, po chwili zmniejszamy ogień i smażymy pod przykryciem.

 

Odc. 13. Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami i octem malinowym

Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i suszoną natką pietruszki.

 

Odc. 13. Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami i octem malinowym

Wątróbkę zdejmiemy z patelni. Na pozostałym tłuszczu smażymy szalotki,

 

Odc. 13. Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami i octem malinowym

...po chwili wrzucamy pomidorki cherry, następnie orzechy włoskie i lekko doprawiamy ziołami prowansalskimi.

 

Odc. 13. Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami i octem malinowym

Na koniec dolewamy ocet malinowy i dodajemy odrobinę masła.

 

Odc. 13. Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami i octem malinowym

Do tak przygotowanego sosu dodajemy na pół minuty wątróbki dla lekkiego podgrzania.

 

Odc. 13. Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami i octem malinowym

Na talerze nakładamy liście sałaty, które wcześniej odłożyliśmy do dekoracji.

 

Odc. 13. Sałatka z wątróbką drobiową z orzechami i octem malinowym

Na nich układamy pokrojoną sałatę, wykładamy wątróbki i pozostałe składniki.  Bon apetit

Udostepnij:

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Anonimowy 31.08.2013 18:50
a wątróbki nie soli sie po usmażeniu??? inaczej twarda będzie!!!1
prymat