W kolejnym odcinku programu "Doradca Smaku" prowadzący pokazał nam jak przyrządzić "Zupę de picadillo". Oglądajcie nas od poniedziałku do piątku o godz. 18.55 w TVN oraz powtórki o godz. 7.50
Składniki:
2 udka kurczaka
100 g boczku wędzonego
1 cebula
2 ząbki czosnku
100 g szynki hiszpańskiej serrano
1 mała golonka wieprzowa
wino wytrawne białe
woda
2 jajka na twardo
Liść laurowy Prymat
Tymianek Prymat
Majeranek Prymat
natka pietruszki
Szafran nitki Prymat
Czosnek i cebulę kroimy w kostkę i smażymy w garnku z odrobiną oliwy.
Następnie dokładamy do garnka golonkę skórą do spodu. Chwilę smażymy, ale pilnujemy żeby cebula się nie przypaliła. Następnie dolewamy odrobinę białego wina i wodę.
Lekko solimy i dodajemy liść laurowy, tymianek i majeranek.
Gotujemy na średnim ogniu. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę. Po 25 minutach do zupy dorzucamy kurczaka. Po około 15 minutach golonka i udka z kurczaka powinny być już gotowe.
Wyciągamy je z garnka, resztę zupy przecedzamy.
Kurczaka i golonkę kroimy w drobne kawałki.
Do przygotowanego wywaru wrzucamy pokrojoną szynkę, boczek, kawałki mięsa.
Dodajemy odrobinę szafranu dla koloru, pokrojone w plasterki jajka na twardo i drobno posiekaną natkę pietruszki.
Zupę nalewamy na talerze tak, aby w każdej porcji znalazły się jajka, boczek i mięso.
Bon apetit.