Składniki:
1 biała kapusta
400 g boczku wędzonego
2 marchewki
3 ziemniaki
1 cebula
2 łyżki smalcu
1 ząbek czosnku
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
Kostka Rosół z kury Kucharek
Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
Sól morska Prymat
Kapustę szatkujemy na półcentymetrowe kawałki.
Wrzucamy do garnka z gotującą się wodą i blanszujemy przez ok. 2 minuty.
Boczek kroimy w grube plastry,
marchewki w plasterki, a ziemniaki w kostkę.
Cebulę siekamy w piórka. W garnku rozgrzewamy smalec i przysmażamy cebulę z czosnkiem, mieszamy. Dodajemy boczek i smażymy 3-4 minuty.
Następnie dodajemy odcedzoną kapustę, mieszamy i zalewamy wodą. Doprawiamy odrobiną soli, pieprzem ziarnistym oraz przyprawą do bigosu i dań z kapusty.
Gdy zupa zacznie się gotować dodajemy 1 kostkę rosołową.
Po 20 minutach dorzucamy marchewki, a po 3-4 minutach ziemniaki. Przykrywamy i gotujemy jeszcze 10 minut.
Serwujemy z plasterkiem boczku na wierzchu. Bon apetit.