Samo słowo 'obento' używano dawniej do określenia prostych porcji jedzenia, które Japończycy pracujący poza domem zabierali ze sobą, ponieważ nie mieli czasu powrócić na obiad. W pudełkach z posiłkiem znajdował się biały ryż lub ryż wymieszany kaszą jaglaną. W XVII w. podobne paczuszki z jedzeniem stały się nie odłączne dla widzów w teatrze. Później kupcy pakowali żywność w fantazyjnie przewiązane pudełka.
W okresie Edo, kupcy pakowali ulubiony asortyment żywności w fantazyjnie przewiązane pudełka dla ludzi idących na spektakle teatru. Od tej pory pudełka obento wykonywane na specjalną okazję jak m.in. uroczystości domowe, ceremonie buddyjskie - przybierają unikalne, skomplikowane artystyczne formy używane nierzadko podczas ceremonii picia herbaty.
Współczesne pojemniki z posiłkiem są bardzo popularne wśród japońskich dzieci, studentów i dorosłych - towarzyszą im w szkole, w pracy i na piknikach.
Jak czytamy w źródle:
"O-bento w swoim historycznym rozwoju jest wyrazem estetycznych wartości i stanowi ważną część kultury materialnej Japonii, mając swoje społeczne implikacje i interakcje. Jest przekaźnikiem informacji między wykonawcą a odbiorcą - między matką a dzieckiem, między żoną a mężem. Jest ważnym łącznikiem między domem (uchi) a otoczeniem (soto). Na japońskim rynku ukazuje się obecnie duża liczba czasopism poświęconych sztuce wykonania o-bento, a na początku każdego roku szkolnego powstają szkolne grupy dyskusyjne dla młodych matek związane z tym tematem. Przygotowane w domu obento jest ważne nie tylko dla sukcesów dziecka w szkole ale też stanowi ważną drogę w samorealizacji matki."
Informacje zaczerpnięto z tej strony.
Prezentujemy kilka zdjęć w jaki sposób można przygotować obento.
Wszystkie zdjęcia pochodzą ze strony: https://www.annathered.com/gallery/
A może Wy macie jakieś ciekawe przykłady Obento?