Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

O zupie raz jeszcze

O zupie raz jeszcze

 

 

Kto by pomyślał, że banany, szynka i przyprawa curry stanowić mogą tak pyszne połączenie. Wypróbujcie koniecznie:

 

 

ZUPA KREM Z BANANÓW I CURRY

 

Składniki:

 

3 łyżki masła

1 łyżka mąki pszennej

3 szklanki bulionu z kostki Rosół warzywny lub wołowy Kucharek

2 szklanki mleka

1 szklanka śmietany 22-procentowej

2 banany (40 dag)

15 dag chudej szynki

15 dag groszku z puszki

1 łyżka Przyprawy curry Prymat

po1/2 łyżeczki Kolendry i Gałki muszkatołowej Prymat

1 łyżeczka imbiru, szczypta cukru, sól, Pieprz czarny mielony Prymat

 

 

Sposób przygotowania:

 

Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę i rozprowadzić ją bulionem, stale mieszając. Dodać mleko i śmietanę. Gotować na średnim ogniu 10 min. Banany obrać, zmiksować, dodać do zupy i wymieszać. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami Prymat, Przyprawą curry Prymat i cukrem. Szynkę pokroić w kostkę lub cienkie paseczki. Groszek osączyć z zalewy. Zupę podać w wazie, posypać szynką i groszkiem.
(5-6 porcji)

 

O zupie raz jeszcze

 

 

Jeżeli lubicie potrawy o lekko kwaśnym smaku  przepis rodem z kuchni greckiej z pewnością trafi w Wasze gusta:

 

 

ZUPA CYTRYNOWA

 

Składniki:

 

30 dag skrzydełek z drobiu

1 cebula (8 dag)

10 dag selera

1 marchewka (8 dag)

2 łyżki ryżu

1 żółtko

4 łyżki soku z cytryny

1 Liść laurowy Prymat

4 ziarnka Ziela angielskiego Prymat

szczypta Cynamonu Prymat

sól

 

 

Sposób przygotowania:

 

Skrzydełka umyć, włożyć do garnka, wlać ½ l wody, dodać obraną cebulę oraz obrane i opłukane seler i marchewkę. Dodać przyprawy i gotować na bardzo małym ogniu około 1 godzinę. Ryż dokładnie wypłukać i namoczyć w czystej wodzie na 30 minut.

Wywar przecedzić dodać odcedzony ryż i gotować 17 minut, a następnie zdjąć z ognia. W miseczce roztrzepać żółtko z sokiem  cytrynowym i solą, wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać do garnka. Przed podaniem zupę podgrzać. Można ją posypać Koperkiem lub Natką pietruszki Prymat.
(6-8 porcji)

 

O zupie raz jeszcze

 

Smacznego!

BernadettaP 09.11.2011 16:48
Bananowej nie jadłam, ale cytrynową sama robiłam kilka razy i polecam, bo jest pyszna :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak