Kto by pomyślał, że banany, szynka i przyprawa curry stanowić mogą tak pyszne połączenie. Wypróbujcie koniecznie:
ZUPA KREM Z BANANÓW I CURRY
Składniki:
3 łyżki masła
1 łyżka mąki pszennej
3 szklanki bulionu z kostki Rosół warzywny lub wołowy Kucharek
2 szklanki mleka
1 szklanka śmietany 22-procentowej
2 banany (40 dag)
15 dag chudej szynki
15 dag groszku z puszki
1 łyżka Przyprawy curry Prymat
po1/2 łyżeczki Kolendry i Gałki muszkatołowej Prymat
1 łyżeczka imbiru, szczypta cukru, sól, Pieprz czarny mielony Prymat
Sposób przygotowania:
Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę i rozprowadzić ją bulionem, stale mieszając. Dodać mleko i śmietanę. Gotować na średnim ogniu 10 min. Banany obrać, zmiksować, dodać do zupy i wymieszać. Zupę przyprawić do smaku solą, pieprzem, ziołami Prymat, Przyprawą curry Prymat i cukrem. Szynkę pokroić w kostkę lub cienkie paseczki. Groszek osączyć z zalewy. Zupę podać w wazie, posypać szynką i groszkiem.
(5-6 porcji)
Jeżeli lubicie potrawy o lekko kwaśnym smaku przepis rodem z kuchni greckiej z pewnością trafi w Wasze gusta:
ZUPA CYTRYNOWA
Składniki:
30 dag skrzydełek z drobiu
1 cebula (8 dag)
10 dag selera
1 marchewka (8 dag)
2 łyżki ryżu
1 żółtko
4 łyżki soku z cytryny
1 Liść laurowy Prymat
4 ziarnka Ziela angielskiego Prymat
szczypta Cynamonu Prymat
sól
Sposób przygotowania:
Skrzydełka umyć, włożyć do garnka, wlać ½ l wody, dodać obraną cebulę oraz obrane i opłukane seler i marchewkę. Dodać przyprawy i gotować na bardzo małym ogniu około 1 godzinę. Ryż dokładnie wypłukać i namoczyć w czystej wodzie na 30 minut.
Wywar przecedzić dodać odcedzony ryż i gotować 17 minut, a następnie zdjąć z ognia. W miseczce roztrzepać żółtko z sokiem cytrynowym i solą, wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać do garnka. Przed podaniem zupę podgrzać. Można ją posypać Koperkiem lub Natką pietruszki Prymat.
(6-8 porcji)
Smacznego!