Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Nowoczesne wielkanocne gotowanie. Jak urozmaicić świąteczne menu?

Nowoczesne wielkanocne gotowanie. Jak urozmaicić świąteczne menu?

Każdego roku nasze wielkanocne potrawy wyglądają niemal identycznie. W końcu wszyscy czekamy na ulubione smakołyki i cieszymy się, że znowu będziemy jeść wielkanocne jajko, pyszną wędlinę, żurek czy słodki mazurek. Świąteczne potrawy można jednak urozmaicać. I to wcale nie rezygnując z tradycyjnych i cenionych elementów Świąt! Niektóre z wielkanocnych dań można fantastycznie wzbogacić, dodając im egzotycznej nutki albo po prostu zestawiając je z oryginalnymi w smaku produktami. Wielkanoc może być równocześnie tradycyjna i nowoczesna, więc nie pozostaje nam nic, tylko gotować!

Wszyscy wiemy, że po przekrojeniu awokado i wyciągnięciu pestki w owocu zostaje wyraźne zagłębienie – o kształcie jajka. Można to idealnie wykorzystać i przyrządzić jajko... zapiekane w awokado. Surowe jajko trzeba po prostu uważnie przelać do awokado. I najlepiej dostosować czas pieczenia awokado w piekarniku, aby żółtko w jajku pozostało miękkie. Do całości dosypujemy sól oraz pieprz i gotowe! Taka potrawa zaskakuje nie tylko smakiem, ale również wyglądem. A jeśli chcemy przygotować prawdziwe sycące danie, możemy pokusić się o przygotowanie jajka po szkocku. Ich przygotowanie wymaga chwili, ale chyba warto, bo efekt jest naprawdę znakomity. Jajka po szkocku przyrządza się, obtaczając ugotowane jajka bez skorupek w masie z mięsa, bułki tartej, mąki, jajek, musztardy, pieprzu i soli, a następnie smaży. Dla podkreślenia smaku warto dodać gałkę muszkatołową i tymianek. Uwierzcie mi, że zachwycicie się tym daniem!

Wiele urozmaiceń można wprowadzać, przyrządzając świąteczne sałatki. Ciekawym pomysłem jest sałatka z granatem – małe nasionka w czerwonej osnówce dodadzą egzotycznej i świeżej nutki standardowej sałatce i sprawią, że będzie smakowała naprawdę wyjątkowo. Granat można połączyć z pomidorkami koktajlowymi, rukolą, orzechami włoski, serem fetą i wieloma innymi składnikami. Dobrym urozmaiceniem wielkanocnych potraw może być także przygotowanie sałatki z pora i suszonych śliwek. To połączenie dwóch różnych, ale znakomicie komponujących się smaków może zrobić prawdziwą furorę. Dodanie sosu przyprawionego solą, pieprzem, czosnkiem i pietruszką sprawi, że całość będzie idealnie się ze sobą komponować!

Jeśli mamy ochotę na małe urozmaicenie przygotowywanych słodkości, możemy upiec mazurek z wiórkami kokosowymi. Elegancko na stole prezentuje się także mazurek pomarańczowy z bezami. Mogłoby się wydawać, że wielkanocną babkę trudno wzbogacić o nowe smaki, ale okazuje się, że wcale nie. Można podkreślić jej smak i aromat przy użyciu egzotycznych nasion lub nietypowych bakalii.

Niektórzy na Wielkanoc pieką sernik albo makowiec. Tradycyjny smak sernika rewelacyjnie uzupełni na przykład żurawinowy mus. Z kolei makowiec stanie się ciekawszy, dzięki pysznej polewie czekoladowej. Dzisiaj coraz większą popularnością cieszą się małe babeczki, czyli tzw. muf finki. Z okazji świąt można przygotować wspaniałe babeczki w kształcie owieczek. Jak takie owieczki się robi? To nic skomplikowanego! Na masie, będącej bazą babeczki, układamy kawałeczki białej pianki marshmallow (to wełna owieczki), a główkę robimy z małego czekoladowego jajeczka. Takie muffinki z pewnością spodobają się wszystkim dzieciom zasiadającym do wielkanocnego śniadania. Oczywiście możliwe jest także przygotowywanie babeczek o innych, również wiosennych kształtach ­– na przykład kwiatków.

Jak widać, pomysłów na wielkanocne przysmaki z nutką świeżości i oryginalności jest naprawdę sporo. Tradycja tradycją, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby troszkę urozmaicić świąteczne menu i dodać do rodzinnego posiłku coś nowego.

A więcej smacznych przepisów na Wielkanoc znajdziecie TUTAJ.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak