Nowoczesne wielkanocne gotowanie. Jak urozmaicić świąteczne menu?

28.03.2017
Nowoczesne wielkanocne gotowanie. Jak urozmaicić świąteczne menu?

Każdego roku nasze wielkanocne potrawy wyglądają niemal identycznie. W końcu wszyscy czekamy na ulubione smakołyki i cieszymy się, że znowu będziemy jeść wielkanocne jajko, pyszną wędlinę, żurek czy słodki mazurek. Świąteczne potrawy można jednak urozmaicać. I to wcale nie rezygnując z tradycyjnych i cenionych elementów Świąt! Niektóre z wielkanocnych dań można fantastycznie wzbogacić, dodając im egzotycznej nutki albo po prostu zestawiając je z oryginalnymi w smaku produktami. Wielkanoc może być równocześnie tradycyjna i nowoczesna, więc nie pozostaje nam nic, tylko gotować!

Wszyscy wiemy, że po przekrojeniu awokado i wyciągnięciu pestki w owocu zostaje wyraźne zagłębienie – o kształcie jajka. Można to idealnie wykorzystać i przyrządzić jajko... zapiekane w awokado. Surowe jajko trzeba po prostu uważnie przelać do awokado. I najlepiej dostosować czas pieczenia awokado w piekarniku, aby żółtko w jajku pozostało miękkie. Do całości dosypujemy sól oraz pieprz i gotowe! Taka potrawa zaskakuje nie tylko smakiem, ale również wyglądem. A jeśli chcemy przygotować prawdziwe sycące danie, możemy pokusić się o przygotowanie jajka po szkocku. Ich przygotowanie wymaga chwili, ale chyba warto, bo efekt jest naprawdę znakomity. Jajka po szkocku przyrządza się, obtaczając ugotowane jajka bez skorupek w masie z mięsa, bułki tartej, mąki, jajek, musztardy, pieprzu i soli, a następnie smaży. Dla podkreślenia smaku warto dodać gałkę muszkatołową i tymianek. Uwierzcie mi, że zachwycicie się tym daniem!

Wiele urozmaiceń można wprowadzać, przyrządzając świąteczne sałatki. Ciekawym pomysłem jest sałatka z granatem – małe nasionka w czerwonej osnówce dodadzą egzotycznej i świeżej nutki standardowej sałatce i sprawią, że będzie smakowała naprawdę wyjątkowo. Granat można połączyć z pomidorkami koktajlowymi, rukolą, orzechami włoski, serem fetą i wieloma innymi składnikami. Dobrym urozmaiceniem wielkanocnych potraw może być także przygotowanie sałatki z pora i suszonych śliwek. To połączenie dwóch różnych, ale znakomicie komponujących się smaków może zrobić prawdziwą furorę. Dodanie sosu przyprawionego solą, pieprzem, czosnkiem i pietruszką sprawi, że całość będzie idealnie się ze sobą komponować!

Jeśli mamy ochotę na małe urozmaicenie przygotowywanych słodkości, możemy upiec mazurek z wiórkami kokosowymi. Elegancko na stole prezentuje się także mazurek pomarańczowy z bezami. Mogłoby się wydawać, że wielkanocną babkę trudno wzbogacić o nowe smaki, ale okazuje się, że wcale nie. Można podkreślić jej smak i aromat przy użyciu egzotycznych nasion lub nietypowych bakalii.

Niektórzy na Wielkanoc pieką sernik albo makowiec. Tradycyjny smak sernika rewelacyjnie uzupełni na przykład żurawinowy mus. Z kolei makowiec stanie się ciekawszy, dzięki pysznej polewie czekoladowej. Dzisiaj coraz większą popularnością cieszą się małe babeczki, czyli tzw. muf finki. Z okazji świąt można przygotować wspaniałe babeczki w kształcie owieczek. Jak takie owieczki się robi? To nic skomplikowanego! Na masie, będącej bazą babeczki, układamy kawałeczki białej pianki marshmallow (to wełna owieczki), a główkę robimy z małego czekoladowego jajeczka. Takie muffinki z pewnością spodobają się wszystkim dzieciom zasiadającym do wielkanocnego śniadania. Oczywiście możliwe jest także przygotowywanie babeczek o innych, również wiosennych kształtach ­– na przykład kwiatków.

Jak widać, pomysłów na wielkanocne przysmaki z nutką świeżości i oryginalności jest naprawdę sporo. Tradycja tradycją, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby troszkę urozmaicić świąteczne menu i dodać do rodzinnego posiłku coś nowego.

A więcej smacznych przepisów na Wielkanoc znajdziecie TUTAJ.

Udostepnij:

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
prymat