Kuchnia hiszpańska nie istnieje bez oliwy z oliwek oraz charakterystycznych suszonych szynek. Hiszpanie uwielbiają również delektować się doskonałymi, niskokalorycznymi serami. Oprócz tradycyjnych iberyjskich szynek popularne są również mięsa - jako składnik wielu potraw pojawia się jagnięcina, wieprzowina oraz mięso królicze. Wspólne biesiadowanie w restauracjach jest elementem śródziemnomorskiego stylu życia każdego regionu. Każdy region szczyci się innymi potrawami: Katalonia delektuje się pan tumaka, Andaluzja uwielbia chłodnik gazpacho, natomiast w kraju Basków królują malutkie przekąski pintxos. W Walencji wszyscy zajadają się sycącą paellą.
Każdego, kto ma ochotę osobiście rozsmakować się w hiszpańskiej kuchni zapraszamy do wzięcia udziału w konkursie, w którym nagrodą główna jest wycieczka kulinarna do Barcelony. Możliwości degustacji hiszapańskich specjałów znajdują się na wyciągnięcie reki. Wystarczy tylko uwolnić wodze fantazji i wysłać konkursowe zgłoszenie.
Więcej szczegółów znajdziecie tutaj: