W 1958 roku ustanowiono ten dzień jako Święto Narodowe. Z tej okazji w Madrycie organizowana jest parada wojskowa, na czele której stoi król, można podziwiać również spektakularne akrobacje Sił Zbrojnych Hiszpanii.
Z tej okazji, by powrócić duchem i smakiem do tamtych wydarzeń, prezentujemy Kuchnię Hiszpańską:
Każdy region Hiszpanii posiada swoją własną tradycję kulinarną. Tajniki kuchni regionalnych zawarte są więc w tysiącach lat historii i tradycji. Przez wiele lat Półwysep Iberyjski stanowił ośrodek mieszania się kultur i narodów. Celtowie, Rzymianie i Arabowie wywarli ogromy wpływ na kuchnię hiszpańską. Ci ostatni pozostawili po sobie w historii kulinarnej Hiszpanii cynamon, kolendrę, kumin oraz cytrusy.
Prócz zewnętrznych wpływów, ważną rolę w Hiszpanii odgrywa także dostęp do zbiorników wodnych – dzięki temu bardzo popularne są owoce morza i ryby. Warunki klimatyczne sprzyjają uprawie bydła i owiec, stąd bardzo popularne są wyroby mięsne i najrozmaitsze sery. Ponadto, temperatura latem pozwala na uprawę południowych warzyw i owoców, co pozwala na wykorzystywanie w kuchni hiszpańskiej cytrusów, bakłażanów, cukinii oraz pomidorów. Kraj słynie również z produkcji wina i oliwek, które są urozmaicane różnymi farszami, np. serem, cytrynami i anchovis.
Wiele dań kuchnii hiszpańskiej jest rozpoznawane jako typowe potrawy hiszpańskie na świecie. Do nich zaliczyć należy ryżową paellę z owocami morza, chłodnik warzywny gazpacho, ziemniaczaną tortillę (tortilla de patats) i krem kataloński.
A z jakich przepisów Kuchnii Hiszpańskiej korzystacie? Swoje propozycje umieszczajcie w komentarzach. A tymczasem prezentujemy przepis na bardzo hiszpański chłodnik - Gazpacho.
Gazpacho, czyli hiszpański chłodnik z pomidorów
Składniki:
1 kg pomidorów
1 mała cebula
1 mała zielona papryka
1 ogórek
2 ząbki czosnku
Kilka łyżeczek octu winnego
½ filiżanki oliwy z oliwek extra virgin
Spora szczypta kuminu
Sól, pieprz biały mielony Prymat do smaku
Przyrządzanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Wszystkie warzywa pokroić i zmiksować w blenderze, dodając ocet winny, sól, biały pieprz i kumin. Pod koniec miksowania, nie wyłączając Bendera, dodać oliwę z oliwek. Po zmiksowaniu chłodnik przecedzić przez sito. Gazpacho podawać w miseczkach. Dodatkowo w osobnych miseczkach należy podawać drobno pokrojone warzywa (pomidory, cebulę, paprykę, ogórka) tak, aby każdy mógł dobrać wybrać jarzyny wedle własnych upodobań.