Jestem przekonany, że naleśniki z farszem rosyjskim trafią w Wasz gust i będziecie się nimi zajadać nie raz. Nadzienie o kremowej konsystencji powstanie z mieszanki wędzonego twarogu, ugotowanych ziemniaków, aromatycznych ziół i przypraw ze specjalnym dodatkiem smażonej cebulki.
Polecam także ciekawy patent na przygotowanie wytrawnych naleśników. Do ciasta warto dodać bulionu grzybowego schłodzonego następnie mlekiem, co wyjątkowo dobrze skomponuje się z pikantnym ruskim farszem. Takie pyszne i sycące naleśniki to klasyczny przykład comfort food – jedzenia, które w błyskawiczny sposób poprawi Wasz humor. Sycące danie warto zbalansować zielonym akcentem w postaci podsmażonej kapusty włoskiej przyprawionej przyprawą do bigosu i dań z kapusty.
Składniki:
½ małej główki kapusty włoskiej
100 ml śmietany 18%
Do smaku: Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
Ciasto naleśnikowe:
125 ml bulionu grzybowego
½ szklanki mleka
1 szklana mąki pszennej
2 jajka
Olej rzepakowy
Farsz:
200 g ugotowanych ziemniaków
400 g wędzonego twarogu
Cebulka smażona Prymat
Olej rzepakowy
Do smaku: Pieprz ziołowy mielony, Koperek suszony, Sól morska Prymat
Sposób przygotowania:
Ciasto: bulion grzybowy rozpuszczamy w 125 ml wody, mieszamy z zimnym mlekiem, przelewamy do miski z mąką i mieszamy za pomocą rózgi. Wbijamy do jajka i całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na patelni (średnica ok. 27 cm) na niewielkiej ilości oleju.
Farsz: ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączmy je z pokruszonym w dłoniach twarogiem. Dodajemy cebulkę smażoną i doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, suszonym koperkiem i solą. Farsz układamy na usmażonych naleśnikach, zawijamy w rulony i każdy kroimy na 4 części. Tak przygotowane naleśniki smażymy ponownie na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.
Z kapusty włoskiej odcinamy głąb, resztę szatkujemy i smażymy do zrumienienia na patelni z niewielką ilością mocno rozgrzanego oleju. W trakcie doprawiamy do smaku Przyprawą do bigosu i dań z kapusty.
Na talerz wykładamy łyżkę śmietany i na niej układamy porcję kapusty, a następnie kawałki naleśników. Danie możemy udekorować świeżym koperkiem i cienko pokrojonymi plasterkami rzodkiewki.