Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki po rosyjsku z wędzonym twarogiem, Przepis z programu Doradca Smaku

Naleśniki po rosyjsku z wędzonym twarogiem, Przepis z programu Doradca Smaku

Jestem przekonany, że naleśniki z farszem rosyjskim trafią w Wasz gust i będziecie się nimi zajadać nie raz. Nadzienie o kremowej konsystencji powstanie z mieszanki wędzonego twarogu, ugotowanych ziemniaków, aromatycznych ziół i przypraw ze specjalnym dodatkiem smażonej cebulki.

Polecam także ciekawy patent na przygotowanie wytrawnych naleśników. Do ciasta warto dodać bulionu grzybowego schłodzonego następnie mlekiem, co wyjątkowo dobrze skomponuje się z pikantnym ruskim farszem. Takie pyszne i sycące naleśniki to klasyczny przykład comfort food – jedzenia, które w błyskawiczny sposób poprawi Wasz humor. Sycące danie warto zbalansować zielonym akcentem w postaci podsmażonej kapusty włoskiej przyprawionej przyprawą do bigosu i dań z kapusty.

Składniki:

½ małej główki kapusty włoskiej
100 ml śmietany 18%
Do smaku: Przyprawa do bigosu i dań z kapusty Prymat
Ciasto naleśnikowe:
125 ml bulionu grzybowego
½ szklanki mleka
1 szklana mąki pszennej
2 jajka
Olej rzepakowy

Farsz:
200 g ugotowanych ziemniaków
400 g wędzonego twarogu
Cebulka smażona Prymat
Olej rzepakowy
Do smaku: Pieprz ziołowy mielony, Koperek suszony, Sól morska Prymat

Sposób przygotowania:

Ciasto: bulion grzybowy rozpuszczamy w 125 ml wody, mieszamy z zimnym mlekiem, przelewamy do miski z mąką i mieszamy za pomocą rózgi. Wbijamy do jajka i całość dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Z tak przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na patelni (średnica ok. 27 cm) na niewielkiej ilości oleju.

Farsz: ziemniaki przeciskamy przez praskę i łączmy je z pokruszonym w dłoniach twarogiem. Dodajemy cebulkę smażoną i doprawiamy do smaku pieprzem ziołowym, suszonym koperkiem i solą. Farsz układamy na usmażonych naleśnikach, zawijamy w rulony i każdy kroimy na 4 części. Tak przygotowane naleśniki smażymy ponownie na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu.

Z kapusty włoskiej odcinamy głąb, resztę szatkujemy i smażymy do zrumienienia na patelni z niewielką ilością mocno rozgrzanego oleju. W trakcie doprawiamy do smaku Przyprawą do bigosu i dań z kapusty.

Na talerz wykładamy łyżkę śmietany i na niej układamy porcję kapusty, a następnie kawałki naleśników. Danie możemy udekorować świeżym koperkiem i cienko pokrojonymi plasterkami rzodkiewki.

manuelka.iw 31.05.2016 20:35
Naleśniki trochę zmodyfikowano.Użyłam bryndza i pieczonych ziemniaczkow wyszły przepyszne.
19.05.2016 14:17
Szanowna/y "Pierogi Polana" nie wiem czy zauważyłaś, że danie nazwane jest "Naleśniki po rosyjsku..." więc nie wiem co ma to wspólnego z pierogami. Zapraszam do średniowiecznych ksiąg kucharskich. Pozdrawiam!!!! :)
18.05.2016 22:12
Własnie zrobiłam , jakie to pyszne ! A jakie syte :)
17.05.2016 14:26
Wędzony twaróg właśnie dzisiaj kupiłem w BIEDRONCE. Naleśniki już gotowe czekają na resztę rodzinki. BĘDZIEMY PAŁASZOWAĆ NA OBIADEK !!!
17.05.2016 14:00
Ja juz mam zakupione rzeczy,do tego dania .TYLKO nie dostałam wedzonego sera białego ,wiec zamieniłam na zwykły ser biały .I dzis bede robic.
krokus 17.05.2016 12:37
pyszne naleśniki, przepis na pewno wypróbuję
17.05.2016 11:25
gdzie kupię wędzony twaróg?
17.05.2016 08:50
Ja takie naleśniki robię od kilku lat i to jest doskonały sposób na szybkie, i pyszne jedzonko:)
16.05.2016 22:52
A mi się ten przepis bardzo podoba, wgl jak wiekszość przepisów z programu. Aż chce mi się jutro iśc kupić co potrzebne i skosztować tych naleśników ! Pozdrawiam :)
16.05.2016 21:53
To nie pierogi tylko naleśniki Panie urażony, niech się czytać nauczy. Wyglądają smakowicie, napewno zrobię.
16.05.2016 20:24
Szanowny Panie Proszę nie kaleczyć tradycji !! Pierogi ruskie są jedne i koniec, a jeśli pan chce sobie coś poudawać swoją fachowość, to proszę nazywać to coś pierogami Polana !!. Robienie takiego badziewia, to obelga dla mojej śp kochanej babci, która robiła prawdziwe pierogi.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak