Smaczne, pożywne śniadanie zapewnia nam każdego ranka paliwo niezbędne do pobudzenia ciała i umysłu. Poranny posiłek powinien dostarczać taką ilość energii, która pozwoli nam na wykonywanie codziennych obowiązków i podejmowanie nowych wyzwań. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy organizm jest bardziej narażony na infekcje i wyziębienie powinniśmy zadbać o to, aby codziennie rano znaleźć czas na zdrowy posiłek.
Śniadanie nie tylko dodaje energii, ale także poprawia nastrój, pobudza do działania i zwiększa naszą koncentrację. Prawidłowo skomponowany pierwszy posiłek powinien zawierać głównie węglowodany i białka, a w mniejszej ilości tłuszcze. W swoim porannym menu należy uwzględniać produkty nieprzetworzone, które dają nam siłę i wspomagają proces trawienia. Należy zadbać o to, aby w skład naszego śniadania wchodziły węglowodany złożone, które łagodnie podnoszą poziom cukru we krwi i dostarczają energii na wiele godzin oraz sprawiają, że przez długi czas organizm funkcjonuje wydajnie. Kolejnym składnikiem wartościowego śniadania powinny być produkty dostarczające białka i wapnia. Znajdziemy je w niesłodzonych jogurtach, kefirach, mleku sojowym, twarogu, ale także chudej wędlinie, rybach i w dobrej jakości jajkach-najlepiej od kur z chowu wolnowybiegowego, takich jak od Kurki Wolnej. Poranny posiłek powinien zawierać też nienasycone kwasy tłuszczowe, które zwiększają odporność organizmu, obniżają poziom cholesterolu, działają korzystnie na skórę, włosy i tkankę kostną. Idealnym dodatkiem do pierwszego posiłku są oczywiście świeże warzywa, owoce, orzechy i nasiona, które choć kaloryczne, są bogatym źródłem witamin A, D, E i K, a także cennych składników mineralnych.
Doskonała na rozpoczęcie dobrego dnia jest owsianka. Płatki owsiane zalewamy wodą i stawiamy na średnim ogniu. Zagotowujemy, doprawiamy cynamonem i mieszamy. Zmniejszamy ogień, gotujemy jeszcze kilka minut co jakiś czas mieszając. Do miękkich już płatków dolewamy odrobinę ulubionego mleka i podajemy je ze startym jabłkiem, syropem klonowym i kawałkami banana skropionymi sokiem z cytryny, a w sezonie wykorzystujemy dowolne świeże owoce. Owsiankę możemy też przygotować w wersji bez gotowania. Wówczas płatki owsiane zalewamy sokiem jabłkowym i odstawiamy na noc. Rano mieszamy z tartym jabłkiem, gruszką i bananem, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy z jogurtem naturalnym. Ale aby codziennie móc cieszyć się pysznym, zdrowym i pożywnym śniadaniem możemy też przygotować zapas domowej granoli z dodatkiem orzechów, pestek słonecznika, dyni, rodzynek lub suszonej żurawiny.
Jeśli rano mamy nieco więcej czasu możemy przygotować jajecznicę z ulubionymi dodatkami, np. z awokado, szczypiorkiem i sałatką z pomidorów albo z wędzonym łososiem. Z dobrej jakości jajek możemy też przyrządzić pastę jajeczną. Ugotowane na twardo jajko kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, dodajemy pokrojoną fetę i mieszamy. Następnie dodajemy majonez, szczypiorek, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec wszystkie składniki dokładnie mieszamy i pasta gotowa.
W weekend możemy rozpocząć dzień aromatycznymi naleśnikami z sosem pomarańczowym, omletem z pomidorami lub biszkoptowym omletem z dodatkiem ulubionej konfitury. Możemy wyczarować tosty francuskie albo tak zmodyfikować tradycyjne kanapki, żeby wywołały uśmiech nawet w najbardziej pochmurny dzień. Bo o poranku też może być smacznie!